02 / 05 / 2024

Ersen Gürsel: İzmir'deki tramvay projesi Konak'ta bitmeli!

Ersen Gürsel: İzmir'deki tramvay projesi Konak'ta bitmeli!

Büyükşehir’in yap-boza çevirdiği tramvay projesine, ödüllü mimar Ersen Gürsel’den uyarı geldi. Tramvay hattının Konak’ta bitmesi gerektiğini ifade eden Gürsel, “Hat devam ederse hata olur” dedi.



Büyükşehir’in yap-boza çevirdiği tramvay projesine, ödüllü mimar Ersen Gürsel’den uyarı geldi. Tramvay hattının Konak’ta bitmesi gerektiğini ifade eden Gürsel, “Hat devam ederse hata olur” dedi.


İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin yapımına 2015 yılında başladığı tramvay projesine bir eleştiri de merhum  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanlarından Ahmet Piriştina zamanında Konak Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi'ne imza atan yüksek mimar Ersen Gürsel'den geldi. 2005 yılında Konak Meydanı Düzenleme Projesi ile ödüle layık görülen Gürsel, tramvay hattını Konak'tan geçirmenin büyük hata olduğunu söyledi. Tramvay hattının Konak'ta son bulması gerektiğini ifade eden Gürsel, "Eğer bunu yaparlarsa İzmir'in merkezinde çok önemli bir kırmızı çizgi oluştururlar. Tramvay hattı maalesef vatandaşların denizle olan bağlantısını kesen çok önemli bir engeldir. Niye böyle bir şey yaptılar anlamıyorum" diye konuştu. Büyükşehir'in proje müellifi olarak kendisinden görüş sorup, onay almadığını belirten Gürsel, Fahrettin Altay'dan gelen tramvay hattının Konak'ta son bulması gerektiğini belirtti. Hattı uzatıp Konak'tan geçirmeleri halinde ödüllü meydan projesinin bölüneceğini öne süren Gürsel, "Eğer bunu yaparlarsa İzmir'in merkezinde çok önemli bir kırmızı çizgi oluştururlar. Tramvay hattı maalesef vatandaşların denizle olan bağlantısını kesen çok önemli bir engeldir. Niye böyle bir şey yaptılar anlamıyorum" şeklinde konuştu.


BENİ ARAMADILAR

Büyükşehir'in bu güne kadar kendisini arayıp izin alma gibi bir girişimi olmadığını hatırlatan Gürsel, "Eğer arayıp izin alırlarsa saygı duyar, sevinirim. Ama hiç böyle bir niyetleri olduğunu düşünmüyorum. Şu ana kadar bana Büyükşehir Belediyesi'nden böyle bir izin talebi gelmedi" diye konuştu. Tramvay hattının vapur iskelesi önünden geçirilmesinin Konak Meydanı ve Çevresini Düzenleme Projesi'nin bütünlüğünü bozacağına dikkat çeken Ersen Gürsel, şöyle devam etti: "Büyükşehir Belediyesi'nin yanından geçen Cumhuriyet Bulvarı, çok önemli bir aks olup Cumhuriyet döneminden gelişen bir caddedir. Pasaport'u Mithatpaşa Caddesi'ne bağlayan kent için çok önemli bir akstır. Hiç gerek yokken şimdi bunun ortasından niye böyle bir tramvay hattı geçiriyorlar? Anlaşılır gibi değil. Madem böyle bir düşünce var öncesinde insan oturup projeyi, konusunda uzman kişilerle görüşüp, tartışmaz mı? En azından saygı gösterilir."


MİMARLAR DA HAK VERDİ

Yaklaşık 2 yıl kadar önce belediye dışından İzmirli bazı mimarların kendisine bir tramvay projesi olduğunu 'Konak'tan geçerse nasıl olur' diye görüşünü sorduğunu hatırlatan Gürsel, sözlerini şöyle sürdürdü; "Uygun olmayacağını söyledim. Bunun üzerine bana hak verdiler. Şimdi Konak Tramvayına bir yer arıyorlar. Bunun yeri Konak Meydanı değildir. Tramvay hattı, Üçkuyular'dan gelir Konak'ın orada durur. Yolcu indirip bindirdikten sonra tekrar geri döner, gider. Tramvay hattının Konak'tan geçmesi halinde meydana yazık olur. Bu rahmetli Ahmet Piriştina'ya yapılan en büyük saygısızlıktır" dedi.


TEPEDEN İNME OLMAZ

Bir süre önce yürürlüğe giren telif hakları yasasına göre işverenin proje üzerinde istediği düzenlemeyi yapabileceğini hatırlatan Gürsel; "Önemli olan bu değil. Önemli olan yapılan çalışmaya saygı göstermek ve proje müellifinin de görüşünü almaktır. Bir uygulamayı ortadan kaldırmak için telif hakkını engel olarak kullanmak doğru değildir. Proje müellifi olarak biz neler düşündük? Yeni düzenleme neleri beraberinde getirir, İzmirliler ne düşünüyor, mimarlar odası meseleye nasıl bakıyor? Önce bu soruların yanıtlanması gerekir. Tüm bu sorulara yanıt bulduktan sonra bir karar alınır. Bu iş böyle tepeden inme kararlar alarak olmaz" diye konuştu.


Sabah


Geri Dön