15 / 09 / 2024

Ertuğrul Günay:

Ertuğrul Günay:

Kültür ve Turizm Bakanı ErtuÄŸrul Günay, müze ve ören yerlerinde çaÄŸdaÅŸ standartları yakalayan satÄ&pl




Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müze ve ören yerlerinde çağdaş standartları yakalayan satış mağazalarının oluşmaya başladığını söyleyerek, "Bizim de artık müzelerimizden dünyaya tanıtabileceğimiz, gelen ziyaretçilerin yıllarca masalarını, kitaplıklarını süsleyecek objelerimiz olmaya başladı ve buradan ciddi gelir dönüşümü sağlıyoruz" dedi.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, marka değeri yükseltmek için müzelere, ören yerlerine eskisinden daha fazla değer vermeye çalıştıklarını söyledi. Kazılar için genel bütçeden ayrılan kaynağın 40 kat artırıldığını vurgulayan Günay, "Kazıları Türkiye'de dünya bilimi açısından önemli bir hale getirmeye ve bu sonuçların bizim bilim dilimize yansımasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Müzelerin standartlarını yükseltmeye ve imkanlarını çoğaltmaya çalıştıklarını, bu çerçevede önce Müze Kart uygulaması yaptıklarını dile getiren Günay, şöyle konuştu: "Bizim yurttaşlarımızın fiyat artışlarından etkilenmemesini sağlamak ve tarihle buluşmasını kolaylaştırmak için Müze Kart uygulaması son derece başarılı sonuçlar veriyor. Arkasından bizim müze ve ören yerlerimizde Bakanlık olarak işlettiğimiz 9 müzede 11 satış mağazamız vardı. Bunların yerine 55 noktada yeni satış mağazası konusunda özel sektörle işbirliği yaptık.

Dünya müzelerinde yapılanlarla ilgili bilgiler ve danışmanlıklar aldık ve şu anda çok sayıda müze ve ören yerlerimizde çağdaş standartları yakalamış satış mağazaları oluşmaya başladı. Bizim de artık müzelerimizden dünyaya tanıtabileceğimiz, gelen ziyaretçilerin yıllarca masalarını, kitaplıklarını süsleyecek objelerimiz olmaya başladı ve buradan ciddi gelir dönüşümü sağlıyoruz."

-GİŞELERDE MODERNİZASYON PROJESİ-

Bakan Günay, yeni başlattıkları uygulamayla 48 müzenin gişesinde modernizasyon ve yenileşme projesi geliştirdiklerini belirterek, özel sektörle işbirliği içerisinde buralarda kaçakları önleyeceklerini ve daha yüksek pazarlama yaparak hizmet kalitesini yükselteceklerini dile getirdi. Günay, şunları söyledi: "Müze Kart uygulaması ve satış mağazaları uygulaması gibi bu uygulamanın da Türkiye müzeciliğinin değerini arttıran, altyapı imkanlarını çoğaltan ve müzeye ayırdığımız kaynakların çoğalmasını sağlayan sonuçları olacak. Dün ilanlarımızı yapmaya başladık, önümüzdeki günlerde yine bu ilanlar ulusal basında çıkacak ve sanıyorum ciddi bir katılımla, yüksek düzeyde bir işbirliğini bu yılın sonu itibariyle gerçekleştirmiş olacağız. Eylül ayının 13'üne kadar başvuru süresi var. Bugünden itibaren ilanlar başladı. Yani 2.5 aylık bir hazırlanma ve başvuru süresi var. Arkasından eylül sonuna kadar bunları değerlendireceğiz ve derhal 180 gün içinde bütün müzelerimizde bu uygulamanın başlamasını sağlayacağız."
AA


Geri Dön