29 / 04 / 2024

Esenler kentsel dönüşüm 2013!

Esenler kentsel dönüşüm 2013!

5 Ekim 2012’de “Hayatı Yeniliyoruz” sloganı ile dönüşümün başlatıldığı Esenler’de çalışmalar hızla sürüyor. 6 ayrı noktada çalışmaların yürütüldüğü ilçede ilk konut teslimleri yapıldı. Esenlerde konutların 10 yılda yüzde 30’unun yenilenmesi hedefleniyor



 Ekim 2012’de kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığı Esenler’de dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. “Hayatı Yeniliyoruz” sloganı ile 6 ayrı noktada çalışmaların sürdüğü Esenler’de ilk konutların dönüşümü tamamlandı. 


İlk hedef 10 bin konut 


İlk dönüşüm konutlarının hak sahiplerine teslim edildiği Esenler’de 6 ayrı noktada yürütülen dönüşüm çalışmalarında toplam 10 bin 234 konut üretim bandına girmiş bulunuyor. 


10 yılda yüzde 30’u yenilecek

10 yılda konutların yüzde 30’un yenilenmesi hedeflenen bölgede, kentsel dönüşüm projeleri ile deprem ölçekli çalışmalar birlikte yürütülüyor. 


Esenler kentsel dönüşüm 2013!


İlk konutlar teslim edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi’nin ortaklaşa “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla Esenler’de yürüttüğü kentsel yenileme çalışmalarında ilk konutlar, hak sahiplerine Şubat ayında teslim edildi. Turgutreis Mahallesi’nde toplam 8 bin 800 metrekare alan içerisinde, Esenler Belediyesi ile KİPTAŞ’ın ortaklaşa yürüttüğü projenin ilk etabında 282 konutta vatandaşlar oturmaya başladı. Şimdi projenin ikinci etabı için kazma vuruldu, yıkımlar tamamlandı ve hafriyat kaldırımı sürüyor.


 Esenler kentsel dönüşüm 2013!

 

262 konut da Kasım’da sahipleriyle buluşacak

Esenler’de dönüşüm çalışmalarının bir diğer adresi ise Oruçreis Mahallesi. 72 bin metrekare alan üzerinde Esenler Belediyesi ile  TOKİ  işbirliği ile yürütülen çalışmada 262 konutun inşaatı tamamlanmak üzere. Kasım ayının sonuna doğru dairelerin hak sahiplerine teslim edilmesi planlanan bölgede, ilk etaptan sonra ikinci etap çalışmalarına da start verilmesi planlanıyor. 


 Esenler kentsel dönüşüm 2013!


Havaalanı Mahallesi’nde bin 200 bağımsız birim yıkıldı

5 Ekim 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle yıkımların başladığı Havaalanı Mahallesi’nde ise toplam 254 bina ve bin 200 bağımsız konutun yıkımı gerçekleşti. Bu mahallede kiracı olan toplam 300 aileye, kişi başı bin TL taşınma yardımı yapılıyor.  Mülk sahibi bin 110 aileye de aylık 500 TL kira ödenmeye devam ediliyor.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Esenler Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü projede, konutların inşasına yakın bir zamanda başlanacak. Toplam 72 bin metrekarelik alanda 2 bin 900 konut inşa edilecek. 


 Esenler kentsel dönüşüm 2013!


Teslimler 24 ay sonra yapılacak

Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye’de ilk “riskli alan” ilan edilen mahallelerden birisi olan Havaalanı Mahallesi projesinde, yüzde 35 yapılaşma, yüzde 65 yeşil alan olacak. Toplam 7 bin araçlık kapalı otoparkın da yer alacağı projede konutlar, ekolojik bina konseptinde olacak. İnşaat başladıktan sonra 24 ay içinde konutların hak sahiplerine teslim edilmesi hedefleniyor. 


Esenler kentsel dönüşüm 2013!


Tuna Mahallesi’nde 350 bağımsız bölüm yıkılacak

 “Riskli alan” ilan edilen ve kentsel dönüşüm çalışmalarının start aldığı mahallelerden birisi de Tuna Mahallesi.  Burada da toplam; 77 binada 350 bağımsız bölüm yıkılacak. Tuna Mahallesi’nde; 25 bin metrekarelik alana toplam 800 konut inşa edilecek. Projede, 1+1, 2+1, 3+1 ve sınırlı sayıda 4+1 daireler yer alacak.


Çiftehavuzlar Mahallesi’ne bin 500 yeni konut yapılacak

Esenler’deki bir diğer dönüşüm noktası ise Çiftehavuzlar Mahallesi. 85 bin 300 metrekare alan içerisinde 154 yapı ve 854 bağımsız birimden oluşan Çiftehavuzlar Mahallesi’nde yaklaşık bin 500 konut üretilmesi hedefleniyor. 


10 bin konut üretim bandına girdi 

Menderes Mahallesi’nde (Dörtyol Meydanı’nda) KİPTAŞ ile birlikte 850 konutluk Esenler 2023 projesi üzerinde çalışılıyor. Esenler Belediyesi’nin öncülüğünde ilçenin başka mahallelerinde de kentsel yenileme çalışmaları devam ediliyor. Şu anda Esenler’de 10 bin 234 konut üretim bandına girmiş bulunuyor. 


Esenler kentsel dönüşüm 2013!


27 bin binandan 15 bininin imar dosyası yok

Esenler’in zemin itibari ile sağlam fakat konut stoğu açısından son derece sıkıntılı olduğunu belirten Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Esenler'de yaklaşık 27 bin bina var. Ancak 15 binin imar dosyası bile yok. 146 bin bağımsız bölümden yaklaşık 100 bininin ivedilikle dönüştürülmesi gerekiyor. Van depremi öncesinde çalışmalara başlamıştık. O zaman sahada vatandaşlarla konuşurken çok büyük zorluklar çektik. Van depremi adeta kentsel dönüşüm çalışmaları için milat oldu. Vatandaş dönüşüme daha sıcak bakmaya başladı” dedi.


Siyasal akılda sorun var

Kentsel dönümde 3 önemli hususun olduğuna dikkat çeken Göksu, “Kentsel dönüşümde 3 önemli husus var, o da; devlet aklı, siyasal akıl ve toplumsal akıl. Devlet aklında sorun yok. Devlet ciddi bir şekilde dönüşüme katkı sunuyor. Ancak siyasal akılda bir sorun var. Burada ‘rantsal dönüşüm var’ diyenler, Esenler Havaalanı Mahallesi’ni bir görsünler. 6 katlı binalarda temel yok, demir yok. Şu anda açık hava müzesi gibi, isteyen herkes görebilir. Kentsel dönüşümü siyaset üstü görüp, ulusal bir mesele olarak düşünmeliyiz" diye konuştu.


1 kilometreye 68 bin kişi düşüyor

“Esenler’de hayatı yeniliyoruz” sloganıyla yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile bir taraftan mülkiyet sorunları çözülürken bir taraftan da donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekânların oluşturulduğunu kaydeden Göksu, “Esenler’de 1 kilometre kareye 68 bin kişi düşüyor. İstanbul nüfus ortalamasının 5 katı nüfusa sahibiz. Şu anda kentsel dönüşüm ilçemizde büyük bir ivme kazandı. Konutlar hak sahiplerine teslim edildikçe vatandaşlar sürekli belediyeye gelip “başkanım bizim binayı da dönüşüm projesine dahil et” diyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları bu hızla devam ederse Esenler’de 10 yıl içinde konutların yüzde 30’unun yenileceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön