27 / 04 / 2024

Esenler'de Tuna ve Havaalanı mahalleleri risk alanı seçildi!

 Esenler'de Tuna ve Havaalanı mahalleleri risk alanı seçildi!

Esenler Belediye Meclisi kentsel dönüşüm için olağanüstü toplanarak Afet Yasası' na göre Tuna mahallesi ve Havaalanı mahallesi'nde 1.400 konutluk afet riskli bölge kararını aldı.




Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Tuna mahallesi ile Havaalanı mahallesinde bulunan 1.400 konutluk risk alanı hakkında şunları söyledi:


Dönüşüm için bu adımı atarken, bakanlığın sağladığı kira ve enkaz kaldırma yardımından da yararlanmış olacağız. İki sene sonra yeni evleri teslim ederiz. Bu kararla kamulaştırmayı çabuk yapabiliyor, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı alamıyorsunuz.


Dünden Bugüne Esenler Emlak Konutları!


Esenler Belediye Meclisi kentsel dönüşüm için olağanüstü toplanarak Afet Yasası'na göre Tuna mahallesi ve Havaalanı mahallesi hakkında afet riskli bölge kararını aldı. İstanbul’daki yasayla belirlenen ilk afet riskli alanı oldu. İlçe belediye meclisinin aldığı karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilecek. Bakanlık da bu kararı Bakanlar Kurulu’na sunacak. Bakanlar Kurulu da bu karar için, sınır ilanını çıkardıktan sonra uygulama başlanabilecek. Afet Yasası’na göre, bu kararı alanlara, devlet kira yardımı yaparak, enkaz kaldırma bedelini ödüyor. 


Maddi yardım alınacak


Bu haktan yararlanmak için kolları sıvayan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, riskli alan olarak Havaalanı Mahallesi ile Tuna Mahallesi’ni belirlediklerini belirterek, “Havalimanı Mahallemiz 72 bin metrekare, Tuna Mahallesi de 20 bin metrekarelik bir alan. Bu bölgelerin yapı stoğu 1.400. Binaların hepsi ekonomik ömrünü tamamlamış. Bölgedeki en genç bina 25 yıllık. Ayrıca bölge imar sorunu, mülkiyet sorunu olan alanlar. Kararla, bu sorunları da çözmüş olacağız.”


Bu alanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla birlikte belirlediklerini de hatırlatan Göksu, bu kararın ardından izlenecek süreci de, “Meclisimizin aldığı bu karar bakanlığa gidecek. Sonra Bakanlar Kurulu’nda ilan edilecek. Uygulama için, imar planlarını yapıp, dönüşümü gerçekleştirmek için start vereceğiz. Dönüşümü yaparken bu kararı aldığımız için bakanlıktan kira yardımıyla birlikte enkaz kaldırma yardımını da almış olacağız. Bu haktan da yararlanacağız. Kanuna göre, mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı da alamıyorsunuz. Tıkandığınız an devlet yardım ediyor. Bunlar, kararın yararları” şeklinde anlattı. 


Bir yıldır hazırlanıyoruz


Kanuna göre dönüşüm alanında 3’te 2 çoğunluğun sağlanması gerektiğini, Esenler’de de bunun sağlandığını belirten Göksu, “Bir yıldır biz bunun altyapısını yapıyoruz. Mühendis, mimar, sosyolog, harita mühendisi, psikoloj, şehir plancısı olmak üzere dönüşüm büromuzda yaklaşık 50 çalışanımız var. Hem insanların bilgilendirilmesi, iknası hem de evlerin tespiti anlamında bir yıldır çalıştık. Burada halk toplanarak, yüzde 95 olumlu katılım sağladı. Esenler’de en güzel şey, vatandaşımızın katılımıyla, her gün bir bina yıkılıp yapımına başlanması. Bu motivasyonla gidersek 10 yılda ilçemizi dönüştürmüş olacağız” diye konuştu. 


Bakanlık 81 ilin valilik ve belediyelerine talimat verdi


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatıyla 81 ilin valilik ve belediyelerine gönderilen yazıda, riskli alan ve yapıların tespitine başlamaları istendi. 


Riskli alanların belirlenmesi çalışmalarına, öncelikle birinci derecede deprem bölgelerinde yer alan illerden başlayacak. İlk tespiti bina sahipleri yapacak. Afet riski altındaki alanların dönüşümü konusunda gönderilen yazıya göre, riskli yapıların tespiti, öncelikle yapı malikleri ve kanuni temsilcileri tarafından yaptırılacak. Riskli olduğu bilimsel raporla tespit edilen, idareye veya Bakanlığa bildirilen yapılar üzerinde 6306 sayılı Kanun’un 6. maddesi ile ilgili diğer maddeleri çerçevesinde yenileme ve dönüşüm faaliyetlerini kendileri yapabilecek. İhtiyaç duyulması halinde Bakanlık ve idare gerekli desteği sağlayacak. Risk tespitini belediyeler, il özel idareleri ve şehircilik il müdürlükleri yapacak. Risk tespit yetkisi 1. Deprem bölgesinde belediyelere devredildi. Belirlenen riskli alan ve yapıların imar ve kentsel tasarım projelerini belediye ve il özel idareleri kendileri yapacak, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayına sunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli alanların daha çabuk belirlenmesi için 1. deprem bölgesinde yer alan İstanbul, İzmir, Bursa, Sakarya ve Kocaeli’nin ilçe belediyelerine yetki devri yaptı. 


Esenler’deki 26 bin binanın 4 bini ruhsatlı



Esenler’deki yapı stoğunun 26 bin binanın (146 bin bağımsız bölüm) 21 bin 903’ünün ruhsatsız olduğunun da altını çizen Tevfik Göksu, riskli alan içindeki ruhsatsız, kaçak binalara kira yardımı oluyor mu?’ sorusuna, “Bildiğim kadarıyla yasada bu konuda bir tanım yok. Riskli alandaki mevcut yapı stoku deniyor. Yasanın, yönetmelikleri daha çıkmadı” yanıtını vererek, “Ruhsatsız bina riskli bina demek değil. Ayrıca bu kişiler de emlak vergisi gibi diğer görevlerini yapıyor. Malik sahibi oluyor. Aksi halde İstanbul’un yüzde 65 bu sıkıntıyı aşamaz” dedi. 


Yeni evleri 2 yılda teslim ederim


“Dönüşüm kararını verdiğiniz andan itibaren, dönüşümü gerçekleştirmek için 1 yılı aşkın süre gidiyor. İnsanların bilgilendirilmesi, evlerin tespiti gibi” diyen Tevfik Göksu, “Bu yasanın bir yararı da, bu kararı aldığınız alanlarda sadece kamu eliyle dönüşümü gerektirmiyor. Şahıs yatırımcılar, belediye şirketleri de girebiliyor. Biz de, belediye şirketimizle bu dönüşümü yapacağız. Finansal kaynak üreterek bu evleri vatandaşa da büyük ekonomik yük getirmeden, 2 yıl da teslim ederiz” dedi.



Vatan


Geri Dön