28 / 04 / 2024

Esenyurt konut mağdurları için sunulan teklif reddedildi!

Esenyurt konut mağdurları için sunulan teklif reddedildi!

Binlerce konut mağdurunun bulunduğu İstanbul Esenyurt’ta vatandaşların sorununun çözüme kavuşturulması amacıyla Esenyurt Belediyesi Meclisi’ne getirilen teklif, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla ikinci kez kabul edilmedi.



Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Temmuz ayı meclis oturumunda Esenyurt'ta müteahhitlerin yarım bıraktığı inşaatların tamamlanması amacıyla belediyeye ait Derman Şirketi'nin sermayesinin 30 milyon Türk Lirası'na yükseltilmesi teklifinde bulunmuştu.

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemlinin haberine göre; çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubu, Derman A.Ş. şirketinin usulsüz kurulduğuna ve belediyeye ait olmadığına dikkat çekerek karşı durmuştu. AKP Grup Başkanvekili Gazanfer Karakaş, oturum sırasında “Eylül ayında kendimizin kuracağı bir şirket teklifi ile gelin ‘evet' diyeceğiz. Ama tek bir şartla, sadece konut mağdurlarının sorunlarını gidermek için çalışacak” ifadelerini kullandı.

Esenyurt konut mağdurları için sunulan teklif reddedildi!

KOMİSYONLAR UYGUN BULMADI

Bunun ardından Esenyurt Belediye Başkanlığı yönetimi tarafından yeni bir şirket kurulması amacıyla teklif hazırladı. Teklif, Ağustos'taki aradan sonra Eylül'de toplanan meclis oturumunda gündeme getirildi. 9 Eylül tarihli oturumda, inşaat taahhüt işlerinde faaliyette bulunacak yeni bir şirketin kurulması teklifi, komisyonlarda; bu işleri yapacak Espaş şirketinin olması nedeniyle uygun görülmedi.

“SÖZLERİMİZ CIMBIZLANDI”

Teklifin oylanmasından önce tartışmalar yaşndı. AKP tarafından konut mağdurları bahane edilerek yeni iş alanlarında faaliyette bulunmak amacıyla bu şirketin kurulmak istendiğini vurguladı. Konut mağdurları üzerinden algı yaratıldığına dikkat çekildi. AKP Grup Başkanvekili Gazanfer Karakaş, sözlerinin cımbızlandığına, konut mağdurlarının istismar edildiğine, kendilerine umut verilerek yanlış yönlendirildiğine dikkat çekerek, “Yeni kurulan şirketin hangi maddesinde konut mağduriyetini giderme ile ilgili bir ifade var? Şirketin kuruluş amacında hangi niyetle kurulduğunu belirtmeniz lazım. Konut mağdurlarına sesleniyorum; kandırıyorlar sizi” açıklamasında bulundu.

Esenyurt konut mağdurları için sunulan teklif reddedildi!

“2009 YILINDAN BERİ MÜCADELE EDİYORUZ”

Oturumu yöneten Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, yapılan eleştirileri tek tek cevapladı. Bozkurt, 2009'dan beri konut mağdurları için mücadele ettiklerinin altını çizerek “2011 yılında Esenyurt Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundum. O zamanki yetkililer soruşturma izni vermedi. Konut mağdurlarının sesini duyurmak için il başkanlığımızla beraber en az iki defa oturma eylemi düzenledik. Esenyurt Belediyesi, konut mağdurları hakkında suçludur. Kurumsal yapı olarak sorumlu değildir ama yetkililer sorumludur. Şimdi bize ait olmayan, aksine uyarmamıza rağmen yapılan yanlışları düzeltmek için uğraşıyoruz” diye konuştu. 

Esenyurt konut mağdurları için sunulan teklif reddedildi!

“YERİM DAR DEMENİN BİR ANLAMI YOK”

AKP grubunun Temmuz'daki konuşmalarından alıntılar yapan Bozkurt “Tam da sizin söylediğiniz şekilde teklif hazırladık” depe şöyle konuştu:

- Bizim bu maddeyi getirmemizin tek nedeni sizin önerilerinizdi. Yerim dar demenin bir anlamı yok. Personel şirketimiz Espaş'ın sözleşmesine kurulduktan sonra bazı faaliyetler eklenmiş.

- Ticaret Odası onaylamış. Yoğurdu üfleyerek yediğimiz için açtık yetkililere sorduk. Personel şirketi, başka faaliyetler yapamaz diye biliyoruz. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişleri, Ticaret Odasının bunu tescil etmesinin suç işlenmediği anlamına gelmeyeceğini aktardı.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilgili biriminden yazı istedik. ‘Bu şirketi inşaat işleri için kullanamazsınız' dedi.

- Espaş üzerinden teorik olarak işlem yapmak kolaysa da teknik olarak hatalı bir uygulamadır. Hukuka aykırı işlem yapamayız. Espaş üzerinden de yapabilirdik ama hukuka uygun olmazdı. İşimizi zorlaştırmasına rağmen girmedik bu yola. Hukuk içinde kaldık. 

Tartışmalardan sonra oylamaya geçildi ve konut mağdurlarının sorunlarını çözmek amacıyla yeni bir şirket kurulması teklifi Cumhur İttifakı'nın oyları ile reddedildi.

Konut mağdurları bir kez daha TBMM gündeminde!


Geri Dön