Konut mağdurları bir kez daha TBMM gündeminde!
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Esenyurt ve Tuzla başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında sayısı 100 bine ulaşan konut mağdurlarının sorunlarını bir defa daha Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Türkiye'nin dört bir yanında sayısı 100 bine ulaşan konut mağdurlarının sorunlarını bir kez daha Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.
“21. yüzyılda Türkiye’de müteahhit, arsa sahibi ve belediye üçgeninde vatandaş doğrudan soyuldu, dolandırıldı” diye konuşan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, dönemin belediye başkanının da katılım gösterdiği konut tanıtım toplantılarına katıldığını, vatandaşın bu toplantılara güvenerek konut aldığını ve mağdur olduklarını söyledi. Hamzaçebi mağdur vatandaşların "Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu" adı altında örgütlenerek seslerini duyurmaya çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde konut vaadi ile dolandırılarak mağdur edilen vatandaşların olduğunu söyleyen Akif Hamzaçebi, aileleriyle beraber yaklaşık olarak 500 bin kişiyi ilgilendiren konut mağduriyetini defalarca TBMM’de gündeme getirdiğini fakat sonuca gidecek bir çalışmanın yapılmadığını dile getirdi.
Tüketicinin Korunması ile ilgili 1995'te çıkan kanunda, ‘Kampanyalı konut satışlarında Ticaret Bakanlığından izin alınması zorunludur” maddesinin yer aldığını belirten Akif Hamzeçebi, sözlerine şu şekilde devam etti:
Bakanlıktan izin almadan satış yapılamaz
“Yani bakanlıktan izin almadan satış yapılamaz. Bunun yerine 2013 yılında kabul edilip 2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketici Haklarının Korunması hakkındaki kanun çok daha sıkı kurallar getirmiş. Ön ödemeli konut satışlarında izin almak zorunludur. İnşaat ruhsatı alınmadan satış yapılamaz. Ön ödemeli konut satışının tapu siciline tescil edilmesi şarttır. Satış sözleşmesine noter aracılığı ile işlenmesi şarttır. Usulüne uygun sözleşme düzenlenmediği sürece de vatandaştan 1 kuruş bile para tahsil edemezsiniz. Teminat vermek, sigorta yapmak zorundasınız gibi birçok düzenleme getirilmiştir. Yani sorumlu kimdir? Ticaret Bakanlığı. Sadece mevcut Ticaret Bakanı değil, maalesef öteden beri göreve gelen Ticaret Bakan’ları da görevini yapmamıştır”
Defalarca TBMM gündemine geldi
Konut mağdurlarıyla senelerdir yakından ilgilendiğini, İstanbul Milletvekili olması nedeniyle de Esenyurt ve Tuzla’ya defalarca gittiğini, vatandaşlarla toplantılar yaptığını, sorunları yerinde tespit ettiğini ve amaçlarının vatandaşın evine kavuşması olduğunu belirten Akif Hamzaçebi, 1 Haziran 2020'de Ticaret Bakanı‘nın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdiğini, 17 Haziran 2020 'de yaptıkları araştırma önergesini 24 Haziran 2020 tarihinde gerçekleştirdiği basın toplantısı sonrası 1 Temmuz tarihinde CHP Grup Önergesi olarak yeniden TBMM’ne getirdiğini ve Ak Parti’nin oylarıyla önergesinin ‘Ret’ edildiğini söyledi.
14 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirdiği basın toplantısının akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu’ndaki ‘Alt Komisyon’ toplantısına katıldığını ancak 1.8 milyar dolar civarındaki bir dolandırıcılığın olduğu bir olayı Alt Komisyon’un çözme imkanı olmadığını kaydettiğini de dile getiren Akif Hamzaçebi, bütçe görüşmelerinin yapıldığı dönemde Ticaret Bakanı’na giderek konuyu tekrar hatırlattığını, “Biz soruya cevap verdik, AK Parti’yi de alt komisyon toplantısında bilgilendirdik” yanıtı aldığını dile getirdi.
Konut mağdurları İYİ Parti ile görüştü!