29 / 04 / 2024

Eski İtalyan Sefarethanesi 1948 yılında tütün deposu olacakmış!

Eski İtalyan Sefarethanesi 1948 yılında tütün deposu olacakmış!

1948 yılında Eski İtalyan Sefarethane binası Maliye Bakanlığı'ndan Tekel İdaresi'ne devredilmiş. Senelerden beri boş duran tarihi bina yaprak tütün deposu yapılması şartıyla Tekel İdaresi'ne devredilmiş.



Eski İtalyan Sefarethanesi 1948 yılında tütün deposu olacakmış!


  Eski İtalyan Sefarethanesi tütün deposu oluyor


Bina Maliye Bakanlığı'nın emri üzerinde muvakkat kaydıyla Tekel'e verildi.


   Senelerden beri boş ve kapalı duran Maçka'daki eski İtalyan Sefarethane binasının konservatuvar veya sergi binası veyahut Güzel Sanatlar Akademisi olarak kullanılması düşünülürken bina gerekli tamiratı Tekel İdaresi tarafından yapılmak şartıyla muvakkat bir zaman için yaprak tütün deposu olarak kullanılmak üzere Tekel İdaresi'ne verilmiştir. 

   Bina, Maliye Bakanlığı'nın emri üzerine idare tarafından İstanbul Defterdarlığı'ndan alınmıştır.

   Tekel İdaresi binayı almak için 1947 tütün mahsulünün fazlalığını, buna muvazi olarak idare mübayaasının arttığı, alım merkezlerinde ve bilhassa İstanbul'da depo sıkıntısı çekildiğini sebep olarak göstermektedir. 

   Şimdi birkaç günden beri bu binada Tekel İşçi ve memurları çalışmaktadır. Fakat binada lüzumlu tamiratın yapılacağı idare tarafından tekeffül edilmesine rağmen bugüne kadar belediyeye böyle bir tamirat için lüzumlu müracaatta bulunulmamıştır. Bu itibarla Belediye Fen İşleri Müdürlüğü binada tamirata başlanıp başlanmadığını tetkik ettirmektedir.


Akşam Gazetesi 20 Haziran 1948



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön