17 / 05 / 2024

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ekonomik krize dikkat çekti, 2002'yi işaret etti!

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ekonomik krize dikkat çekti, 2002'yi işaret etti!

2001 krizinin şubat ayı içerisinde çıktığına ve mayıs ayında güçlü ekonomi programının uygulandığına dikkat çeken Özatay, enflasyonu düşürmenin güç olmadığını, ancak ciddi bir program uygulanması gerektiğinin altını çizdi.



Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ekonomik krize dikkat çekti, 2002 yi işaret etti!

"Sonuçlar açısından bakıldığında ise o zaman, 2001 krizi şubatta çıkmıştı mayıs ayında da güçlü ekonomiye geçiş programı uygulanmıştı" diyen Özatay, "Şubatta enflasyon yüzde 33’tü 2001 krizi çıktığında, o zamanki şubattan önceki son iki senenin en düşük enflasyonuydu. Yüzde 33’ten 74’e çıktı, Ocak 2002’de. 12 aylık bir sürede 74’e çıktı, 40 puan arttı. Sonra da program etkisini gösterdi, hızla düştü. Şimdi enflasyon açısından durum daha kötü. 19 ile başladı Eylül 2021 niye eylülü alıyorum çünkü Merkez Bankası’nın faiz indirmeye başladığı dönem, kur artışlarının tetiklendiği dönem. Şimdi yüzde 78’e geldi yani geldiğimiz yer daha yüksek 78’e karşılık 74 ama daha gidiyor bu, daha yükselecek. Fiyatların artış hızı daha yüksek o zaman 40 puan artmıştı şimdi yaklaşık 60 puan arttı ve daha da artacak. Risk açısından bakınca şu anda geldiğimiz risk düzeyi, Ocak 2002’deki risk düzeyinden yüksek" dedi. 

 

Editörün Notu: Bu haber  9 Temmuz 2022, saat 23.36'da yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 27 kuruş, euro 17 lira 58 kuruş, altının gramı ise 968 lira 52 kuruş değerindedir.

Kredi kullanacaklar bu habere dikkat! BDDK'dan kısıtlama kararı

İslam Memiş'ten çok konuşulacak sözler: "Çekirdek parası..."

Merakla beklenen EYT kararında son durum ne? AK Partili isimden açıklama


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön