30 / 04 / 2024

Eskişehir'in 50 yıllık geleceğini çizen projeler hayata geçirilecek!

Eskişehir'in 50 yıllık geleceğini çizen projeler hayata geçirilecek!

Yılmaz Büyükerşen, "Eskişehir'i 2000'li yılların başından beri uyguladığımız farklı şehircilik anlayışı ile Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri haline getirdik ve hayata geçireceğimiz projelerde buna devam edeceğiz" dedi.



Prof. Dr. YILMAZ BÜYÜKERŞEN Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı;


Eskişehir'i 2000'li yılların başından beri uyguladığımız farklı şehircilik anlayışı ile Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri haline getirdik ve hayata geçireceğimiz projelerde buna devam edeceğiz. 


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak şimdiye kadar uyguladığımız projelerin kat ve kat üstünde büyük projelerle meşgul olduğumuzun müjdesini vermek isterim... 


Eskişehir 'de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilen alanda yaklaşık üç yıldır sürdürülen çalışmalarda önemli aşamalar kaydettik. Bilindiği gibi Büyükşehir Belediyesi, 6306 sayılı Kanunun Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girdiği 16 Mayıs 2012 tarihinden önce, Eskişehir'de 12 ayrı bölgede kentsel dönüşüm kararı almıştı. Ancak kanunun yürürlüğe girdikten sonra bu konudaki yetki tamamıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na geçti. Büyükşehir Belediyesi olarak biz, Bakanlığın tam yetki ve kontrolünde olacak şekilde, üzerimize düşen görev ve sorumluluk alanında çalışıyoruz. 


Dünya kentlerine örnek olduk 


Öncelikle belirtmek isterim ki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen görevleri her zaman, layıkıyla tamamlamış ve yaptığı projelerle sadece ülkemizdeki kentlere değil dünya kentlerine örnek olmuştur. Yeni projelerde de mülk sahibi sayın hemşehrilerimiz için en iyi ve faydalı sonucu ortaya koymak amacıyla, Türkiye'nin bu konularda en deneyimli ve uzman üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi ile çalışıyoruz. Porsuk'un iki kenarında yapılacak çalışmanın ardından yaratılacak sosyal donatıları ile Eskişehir; güvenli, güzel, gözde ve prestijli bölgelerden biri haline gelecek. 


Şehrin 50 yıllık geleceğini çizen plan ve projeler var 


İlgili arkadaşlarımız, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen ve yedi mahalleyi kapsayan bu proje ile ilgili çalışmalarının büyük bölümünü tamamladı. Söz konusu alandaki bütün binalar tek tek incelendi, daire ve iş yerlerine girilerek, fotoğraflar çekildi. Mülklerin her birinin değer tespitleri yapıldı. Toplam 9 bin 800 hak sahibi tespit edilerek, irtibata geçildi. Aynı zamanda, İstanbul Teknik Üniversitesi Şehircilik ve Planlama Bölümü ile birlikte proje hazırlandı. Çok değil, sanırım yılbaşından sonraki birkaç ay içinde, bu projenin hazırlanan maketi, hak sahiplerinin bilgilenmesi için onlarla paylaşılacak. 


Yani hak sahipleri, sahip oldukları mülkiyetin o projedeki durumunu daha net görebilecek. Ayrıca, projenin nasıl hayata geçirileceği konusu da anlatılacak. 


Ardından hak sahipleri ile gruplar halinde görüşülerek, mutabakatları alınacak. Biliyorsunuz, projenin hayata geçirilebilmesi için hak sahiplerinin en az üçte ikisinin onay vermesi gerekiyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak, şimdiye kadar uyguladığımız projelerin kat ve kat üstünde büyük projelerle meşgulüz. Köprübaşı İşbankası binasından başlayarak, Aydın Arat Parkı'na kadar uzanan Porsuk'un iki kenarında yeni bir şehir, yeni bir Eskişehir doğacak. Sosyal donatı alanlarıyla, sağlıklı ve sağlam altyapısıyla modern bir yapılaşma hayata geçecek. Hatta bu bölgenin altı tamamen otopark olarak planlandı. 


Proje çok etaplı bir çalışma. Eskişehirli hemşehrilerim, özellikle bölgede mülk sahibi olanlar meraklanmasın, endişe etmesin. Çalışmaların bu kadar uzun sürmesinin nedeni söylediğim gibi çok detaylı ve çok katmanlı bir proje olmasından kaynaklı. Yapılar kaçar kat olacak, binalar nasıl olacak, ortak alanlar nereler olacak? 


Sosyal donatı alanları dediğimiz alanlar çok detaycı, akılcı ve çağdaş bir proje. Dilerim, proje tüm etaplarıyla birlikte, hem diğer belediye meclislerimizde hem de Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul görür. Gerçi bu konularda İstanbul Teknik Üniversitesi, başlangıçta da söylediğim gibi birçok temas yaptı, halkla olumlu irtibatlar kurdu. Bakanlıkla, ilgili kuruluşlarla ve ilgisi olan bütün diğer bakanlıklarla gerekli irtibat kuruldu. Projeyi başından beri İstanbul Teknik Üniversitesi bizim ekiplerimizle yürüttü. Öyle zannediyorum ki bu projeleri biz meclisten geçireceğiz. Ki ben umut ediyorum, meclisten geçince şehrin 50 yıllık geleceğini çizen plan ve projeler hayata geçirilecek. Benim bütün idealim, hem 1/25 binlik planların hem bu dönüşüm plan ve projelerin benim zamanımda hazırlanıp, hayata geçirilebilir hale gelmesi. Bu gerçekleşirse, kendimi gerçekten üzerime düşeni yapmış ve hem Eskişehir'e hem de hemşehrilerime olan borcumu ödemiş olacağımı düşünüyorum. 


Dünya Ek


Geri Dön