28 / 04 / 2024

Esnafa faizsiz kredi verilecek!

Esnafa faizsiz kredi verilecek!

Başbakan Davutoğlu'ndan esnafa faizsiz kredi müjdesi geldi. Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ve 3 yıl ustalık belgesi olup, işyeri açanlara kredi verilecek..



Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) "Yeni Türkiye Buluşması" programına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, esnafa faiz müjdesi verdi. Konuşmasında "Her zaman yanınızdayız" mesajı veren Davutoğlu, "Bu ülke esnafın yazar kasa fırlattığı 2001- 2002 şartlarına bir daha dönmeyecek" dedi. Davutoğlu, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu'na kredilerin açılması talimatı verdiğini bildirdi. Davutoğlu'nun müjdesini verdiği çalışma kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ve 3 yıl ustalık belgesi olup, yeni işyeri açanlara faizsiz kredi verilecek. Esnaf siciline kayıtta ustalık belgesiyle ilgili çıkan sıkıntılar giderilecek. AVM'lerde, esnaf ve sanatkâra en az yüzde 5 yer ayrılacak. Bu yıl 600 milyona çıkarılan Halk Bankası kredilerinin faizlerini karşılama miktarı 150 milyon lira artırılacak. Büyük üretimler üzerinden yapılan indirimlerle esnafın rekabet zorluğunu önleyecek düzenleme yapılacak. 


BEREKETLİ BÜTÇE 

2002'de 153 milyon lira olan kredi tutarının toplamının 2014'te 12.5 milyara çıkarak 81 kat arttığını söyleyen Davutoğlu şöyle konuştu: "İşte bereket bu. Vatandaşından topladığı vergileri en titiz şekilde kullanarak, toprağımızı, ülkemizi ve çarşımızı bereketlendiren AK Parti zihniyeti ile diğerleri arasındaki fark da bu." 


AHLAK ÇARŞIDA SINANIR 

Esnaflarda, esnaf olan babasının kültürünü ve ahlakını gördüğünü belirten Davutoğlu, "Adab-ı muaşeret ancak pazarda, çarşılarda ve esnaf ilişkileri içinde öğrenilir. İster mal alın ister satın ahlakın sınandığı yer çarşılardır" dedi. Davutoğlu, babasının, Anadolu'nun çeşitli şehirlerinden gelen yüklü siparişleri hiçbir senet olmadan gönderdiğini kaydetti. Davutoğlu, "Esnaf, konjonktüre ve geçici bir şekilde çıkara bağlı olarak ilişki kurmaz, dünya ve ahiret kardeşliği için kurar" diye konuştu. 


ERMENEKLİ ESNAFIN KREDİ BORCUNA ERTELEME

Karaman'ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası nedeniyle işleri zarar gören esnaf ve sanatkârların kredi borçları 1 yıl faizsiz olarak ertelenecek. Maden kazasından zarar gören esnaf ve sanatkârlar, bu olanaktan yararlanmak için bankaya müracaat edebilecek. Borçları ertelenen esnafa talepleri halinde düşük faizli kredi açılabilecek.


HALKBANK YENİ BİR KAPI AÇACAK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Halk Bankası'nın bir katılım bankası kuracağını belirterek, "Banka kurulduğu andan itibaren, faizsiz sistemle çalışmak isteyen esnafımız için yeni bir kapı açılacak. Bu güzel sistemi, inşallah yıl sonuna kadar Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz" diye konuştu. Babacan, kendisinin de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da esnaf bir aileden geldiğini söyledi. TESKOMB "Yeni Türkiye Buluşması" programında konuşan Babacan, birliğin Halk Bankası ile esnafa önemli imkânlar sunduğunu bildirdi.


CANİKLİ : GÖRÜŞMELERİ TAMAMLAYACAĞIZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı görüşmelerinin TBMM'de dün başladığını belirtti. Canikli, "İnşallah bir aksilik olmadığı takdirde görüşmeleri tamamlayacağız. Bu kanun ile getirilen bütün düzenlenmelerin tamamı esnaf ve sanatkârımızın lehine" dedi. Esnaf ve sanatkârın büyük sermaye karşısında desteklenmesi gerektiğini söyleyen Canikli, yetersiz sermaye nedeniyle acımasız rekabet ortamında esnafın ayakta kalmasının imkânsız olduğunu vurguladı.


Sabah


Geri Dön