Eşyalı ev kiralamak: Ev sahibine sormanız gereken 10 Soru!
Eşyalı ev kiralamak, birçok insan için pratik bir seçenek olabilir. Ancak, ev sahibine sorulması gereken bazı önemli sorular vardır. İşte, eşyalı ev kiralamak isteyenlerin ev sahibine sorması gereken 10 soru...
1 - KİRALAMA ÜCRETİ NEDİR? KİRALAMA ÜCRETİ NE KADAR SÜREYLE SABİT KALACAK?
Kiralama ücreti ve süresi, kiralama sözleşmesinde yer almalıdır. Özellikle kiralama süresi sonunda kira bedelinin ne kadar artacağı gibi konular önceden belirlenmelidir.
2 - DEPOZİTO MİKTARI NEDİR? DEPOZİTO NE ZAMAN İADE EDİLECEK?
Depozito, ev sahibi tarafından kiracının evde yaratacağı potansiyel hasarlar için alınan bir teminattır. Depozito miktarı ve iade süreci kiralama sözleşmesinde belirtilmelidir.
3 - HANGİ EŞYALAR BULUNUYOR? EŞYALARIN DURUMU NASIL?
Evde yaşanılan süre boyunca ihtiyaç duyulacak eşyaların bulunup bulunmadığını öğrenmekte fayda vardır. Çamaşır makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyalar bulunsa da mutfakta kullanılan çatal, kaşık gibi küçük eşyalar bulunmayabilir. Eşyalı evde hangi demirbaşların olduğu öğrenildiği zaman taşınmadan önce eksik olanlar temin edilebilir.
Eşyalı kiralık daire tercih eden kişilerin, ihtiyaçlarına göre de kullanacakları eşyalar farklı olabilmektedir. Evi kiralayacak kişi öğrenci ise kitaplığa, çocuklu bir aile ise çocuk yatağına, çalışan birisi ise çalışma masasına ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle kişisel beklentiler göz önüne alınarak gayrimenkul sahibinden evde bulunan eşyalar hakkında bilgi alınabilir.
4 - ELEKTRİK, SU, GAZ, İNTERNET VE TV ÜCRETLERİ KİRALAMAYA DAHİL Mİ? DEĞİLSE, BU MASRAFLAR NE KADAR OLACAK?
Elektrik, su, gaz, internet ve TV ücretleri, kiralama ücretine dahil edilebilir veya kiracıya ayrı olarak yansıtılabilir. Bu konuda kiralama sözleşmesinde belirtilen şartlara göre hareket edilmelidir.
5 - KİRA SÖZLEŞMESİ KAÇ AY VEYA YIL İÇİN GEÇERLİDİR? KİRALAMA SÜRESİ SONUNDA NE GİBİ ŞARTLAR VAR?
Kira sözleşmesinin süresi, kiracının evde kalacağı süreyi belirler. Kiralama süresi sonunda, kiralama sözleşmesinde yer alan şartlara göre kiracı evi boşaltmak zorunda kalabilir.
6 - EVİN ETRAFINDA NELER VAR? KONUMU NASIL?
Erişilmek istenen yerlere yakınlığı değerlendirilerek ev kiralamaya karar verilebilir. İş sebebi ile sık sık ev değiştirdiği için eşyalı ev kiralamak isteyen kişiler, ofise ya da toplu taşıma noktarına yakınlığı değerlendirebilir. Üniversiteye yakın eşyalı kiralık ev tercih eden kişiler de sosyal imkanların varlığını göz önünde bulundurabilir. Gayrimenkul lokasyonunun rutin olarak ihtiyaç duyulabilen market, eczane gibi yerlere yakınlığı da dikkate alınabilir.
7 - DAİRENİN TESİSATI NE DURUMDA?
Kiralanacak eşyalı evin elektrik, su ya da doğalgaz tesisatlarında bir arıza olup olmadığına bakılmalıdır. Eve taşınmadan önce bu arızalar gayrimenkul sahibine bildirilerek tamiri sağlanabilir. Böylece eve yerleştikten sonra konforlu bir yaşam süreci geçirilebilir. Evi kiraladıktan sonra herhangi bir arızanın fark edilmesi durumunda ise tamirat kiracı tarafından gerçekleştirilip masraflar kiradan düşülebilmektedir.
8 - EVDE HERHANGİ BİR ONARIM VEYA BAKIM İHTİYACI VAR MI? KİM SORUMLUDUR?
Evin onarım ve bakım ihtiyaçları, kiracının sorumluluğunda olabilir veya ev sahibinin sorumluluğunda olabilir. Bu konu kiralama sözleşmesinde belirtilmelidir.
9 - EVDE SİGARA İÇMEK VEYA EVCİL HAYVAN BESLEMEK GİBİ KISITLAMALAR VAR MI?
Evcil hayvan besleme veya sigara içme gibi kısıtlamalar, ev sahibi tarafından belirlenebilir. Kiracının bu kısıtlamalara uygun davranması gereklidir. Bu konu kiralama sözleşmesinde açık bir şekilde belirtilmelidir.
10 - KİRA SÖZLEŞMESİNDE NELER OLACAK?
Kira sözleşmesi üç bölümden oluşur. İlk bölümde kiracı ve gayrimenkul sahibinin bilgileri, kira bedeli, kira artış oranı ve kiralama müddeti gibi bilgiler yer alır. İkinci bölümde, kiracı tarafından teslim alınan demirbaş bilgileri bulunur. Üçüncü bölümde ise kiralamaya dair özel şartlar yer almakatdır.
Kira kontratının ikinci kısmında yer alan ‘kiralanan şey ile beraber teslim olunan demirbaş eşyanın beyanı’ bölümünde, evdeki eşyaların bilgisine detaylı olarak yer verilmesi faydalı olacaktır. Kira sözleşmesi sona erip kiracı evi teslim edeceği zaman evde herhangi bir eksik olup olmadığı konusunda bu beyana başvurulabilir. Özel şartların belirtildiği üçüncü bölüme de kiracı ve gayrimenkul sahibinin anlaştığı ek şartlar eklenebilir.
6 bankada peş peşe nefes kesen son dakika rüzgarı! ING, İş Bankası, Akbank, TEB ve Akbank ve iki banka daha açıkladı! |
Yardıma muhtaç vatandaşlara müjde! Devlet 2.700 TL doğal gaz ve elektrik desteği verecek! |
ING Bank'tan faizsiz kredi imkanı! Bankaya gitmenize gerek yok! |