17 / 05 / 2024

Et ve şarküteri ürünlerinin fiyatları uçuşa geçti! Mart'ta zam şampiyonu dana eti oldu! 

Et ve şarküteri ürünlerinin fiyatları uçuşa geçti! Mart'ta zam şampiyonu dana eti oldu! 

TÜİK rakamlarına göre, Mart ayında enflasyona en büyük katkı et ve şarküteri ürünlerinden geldi. Martta zam şampiyonu aylık yüzde 19,9 yükselişle dana eti olurken, bu ürünün fiyatı yılbaşından bu güne yüzde 60 zamlandı. 



Sözcü Gazetesi'nden Serkan Üstün'ün haberine göre; zam şampiyonu dana eti olarak belirlenirken; kuzu eti, tavuk eti gibi ürünlerin fiyatlarında da önceki aya göre daha sert artış yaşandı. 

TÜİK verilerine göre, Mart ayında bir önceki aya göre fiyatı en çok yükselen temel başlık, yüzde 19,9'la dana eti olarak belirlendi.

Et ve şarküteri ürünlerinin fiyatları uçuşa geçti! Mart ta zam şampiyonu dana eti oldu! 

Yüzde 15,16'lık zam oranı ile ‘şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri’ ikinci, yüzde 11,16'lık zamla ‘yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler’ üçüncü sıraya yerleşti. 

Kümes hayvanları etinde aylık yükseliş yüzde 5,86 olarak belirlendi. 

Ayrıca et, balık, yumurta gibi ürünlerin genelinde yükselişler ön plana çıktı. TÜİK verilerinden yapılan derlemeye göre, kuzu eti fiyatları önceki aya göre yüzde 14,58 yükseldi. Sakatatlar yüzde 11,6, yumurta yüzde 11,2, taze balık ve deniz ürünleri yüzde 4,9 arttı. 

Et ve şarküteri ürünlerinin fiyatları uçuşa geçti! Mart ta zam şampiyonu dana eti oldu! 

Ürünlerdeki fiyat yükselişlerine bakıldığında, dana eti fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 60  yükseliş sergilediği belirlendi. Kuzu etinde 2023 yılının başından bu güne yaşanan yükseliş yüzde 46.3 olurken, kümes hayvanları etinde ise yüzde 26,44 artış yaşandı. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ramazan öncesinde yaptığı fiyat araştırmasında, mart ayı sonuna kadar geçen 14 günlük süreçteki fiyatlara bakıldığında da et ürünlerinde büyük yükseliş olduğu dikkatleri çekmişti. 

17 Mart tarihinden 31 Mart tarihine kadar olan 14 günlük sürede, TZOB verileri, markette en fazla fiyat yükselişinin yüzde 16 ile kuzu etinde ve yüzde 15 ile dana etinde olduğunu öne çıkarmıştı. 

Et ve şarküteri ürünlerinin fiyatları uçuşa geçti! Mart ta zam şampiyonu dana eti oldu! 

İstanbul Ticaret Odası verilerinde ise Mart ayında, İstanbul’da dana etinin yüzde 17,99, balık etinin yüzde 16,63, koyun etinin yüzde 13,91 zamlandığı belirlendi. Son günlerde kasap tezgahlarında kıymanın fiyatı 300 Türk Lirası seviyesinde olurken; kuşbaşı, biftek gibi ürünlerde fiyatlar daha da yükseliyor. 

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, geçen haftalarda gerçekleştirdiği açıklamada amların otomatiğe bağlandığına dikkat çekilmişti. 

 

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Dr. Ahmet Yücesan da fiyat yükselişinin geçmişten gelen üretim maliyetiyle ilgili olduğuna vurgu yapmıştı. 

2023'ün ilk çeyreğinde Borsa İstanbul'da en çok kazandıran spor şirketi açıklandı! Borsa liginin kazananı hangi takım?

EYT'liler kıdem tazminatına hemen kavuşacak! Detaylar sonunda netleşti! Hemen bakın!

Altında kıyametin kopacağı tarihler peş peşe açıkladı! Bu rakamlar ilk kez verildi! Tüm bildiklerinizi hemen unutun


Geri Dön