17 / 05 / 2024

Et ve Süt Kurumu besi çiftliği kuruyor! Canlı stok yönetimiyle kırmızı et fiyatları düşecek! 

Et ve Süt Kurumu besi çiftliği kuruyor! Canlı stok yönetimiyle kırmızı et fiyatları düşecek! 

ESK Genel Müdürü Kayhan, Türkiye'nin birkaç bölgesinde besi çiftliği kurmayı hedeflediklerine dikkat çekerek, canlı stok yönetimi ile ilgili konuştu. 



ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, orta vadede tedbirler alınması gerektiğini vurguladı ve üretici ile sanayicinin entegrasyonunu sağlamak gerektiğine, bunun için de sözleşmeli besiciliğin yaygınlaştırılmasının önemli olduğuna dikkat çekti. 

Orta vadeli hedeflerden birisinin de canlı stok yönetimi olduğunu belirten Mustafa Kayhan, Türkiye'nin her bölgesinde ESK kombinalarına yakın yerlerde büyükbaş hayvanların olacağı besi çiftlikleri kuracaklarını açıkladı. 

Et ve Süt Kurumu besi çiftliği kuruyor! Canlı stok yönetimiyle kırmızı et fiyatları düşecek! 

Konu ile ilgili açıklamasında "Kendimize ait Türkiye'nin birkaç bölgesinde özellikle büyük kentlere yakın alanlarda besi çiftliği kurmayı hedefliyoruz. Canlı stok planlamasını, ya sözleşmeli üretimi yaygınlaştırarak ya da besi çiftlikleri oluşturarak yapmak zorundayız" ifadelerine yer veren Kayhan, ortalama 20 bin baş hayvan olacak besi çiftlikleri kurulacağını, ellerinde en az 100 bin baş canlı stoku olduğunda, fiyat artış trendi başlarsa piyasaya çok yüklü miktarda mal vermek suretiyle fiyatı dengeleme imkanları olacağını belirtti. 

"Bu çiftlik kurma projemiz en yakın sürede yatırıma girecek, birkaç ilde de projeleri hazırladık. Hatta atıl olan çiftlikleri kiralayarak biz bu canlı stok işine kesinlikle gireceğiz" diye konuşan Mustafa Kayhan, burada önceliğin hayvanların içeriden temin edilmesi olduğunu söyledi. 

Et ve Süt Kurumu besi çiftliği kuruyor! Canlı stok yönetimiyle kırmızı et fiyatları düşecek! 

Kırsalda mera alanlarının geniş olduğu yerlerde hayvancılığın geliştirilmesinin gerekli olduğunu belirterek, süt üreticisinin refahını artıracak bir fiyat politikasının sektör için önemli olduğunu aktaran Kayhan, bunlar sağlandığında ette problemin büyük oranda giderilmiş olacağının altını çizdi. 

Açıklamasında, "Pandemi veya kuraklık gibi dönemler dengeyi bozuyor. İşte bu denge bozulduğu zaman insanlar gelir kaybına uğrayınca bu işi bırakıyorlar" diyerek piyasayı sürekli ölçerek stratejiler belirlediklerini, piyasadaki arz açığını ölçerek ona göre önlemler aldıklarını dile getirdi. 

Yurt dışından getirilen hayvanların yetiştirildiği çiftlikten kesime kadar olan sürecin ESK tarafından izlendiğini vurgulayan Kayhan, fiyatların artacağı öngörüsüyle  arzın kısıtlanmasından dolayı spekülatif fiyat artışları yaşandığına dikkat çekerek, bu şekildeki fiyat yükselişlerinin ilgili kurumlar tarafından takip edildiğini söyledi. 

Et ve Süt Kurumu besi çiftliği kuruyor! Canlı stok yönetimiyle kırmızı et fiyatları düşecek! 

Ülkede yılda ortalama 5 milyon büyükbaş hayvan kesildiği bilgisini paylaşan Mustafa Kayhan, açıklamasında "Bunun 2 milyonu besiye alınmış kaliteli besi danasından üretilir. Ortalama karkas ağırlığı 350 kilogramdır. Bu etin tamamı perakendeye veya sanayiye gider" ifadelerini kullandı ve fiyatı da belirleyenin bu et olduğunu söyledi. 

Kayhan, "Türkiye'de 100 baş altı hayvanı olan besicilerin payının yüzde 50'nin üzerinde olması gerekirken şu an bunun tersi bir fotoğrafla karşı karşıyayız" dedi ve sorunun bu olduğunu söyleyerek, sektörün dışından gelen işletmeler ağırlıklı olarak ithal besi danası bağladığını ve bulunamadığında da besicilik yapmadığını aktardı. 

"Büyüklerin pazar hacmindeki payını biraz daha azaltıp, hatta büyükleri kurumla entegre edip üretime yönlendirmek, küçük ve orta ölçekli işletmelere de destek vererek bunların üretim içindeki payını artırmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulunan Kayhani küçük işletmelerin gelir kaybına göz yumulmaması gerektiğine de dikkat çekti ve piyasadaki dalgalanmanın engellenmesi için anahtarın küçük aile işletmeleri olduğuna vurgu yaptı. 

Son dakika Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte Nisan 2023 TCMB faiz kararı!

Migros'ta köftelik bulgur 20, ton balığı 29, sızma zeytinyağı 119 TL! Yüzde 39'a varan dev indirimi kaçırmayın!

Dolar 21 TL olarak hesaplanıyor! Makas 1 TL'yi aştı! Uzmanlar bas bas bağırdı! Zam geliyor zam...

LPG'ye üç firmadan kur zammı geldi! Otogaz fiyatları gece yarısı resmen değişti! 


Geri Dön