29 / 04 / 2024

Ete gelen zamlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorluyor! Et Üreticileri Başkanı’ndan çok tartışılacak açıklama!

Ete gelen zamlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorluyor! Et Üreticileri Başkanı’ndan çok tartışılacak açıklama!

Yeni yıldan bu yana kırmızı ete gelen zam yüzde 100’e ulaşırken tüketici et fiyatlarından şikâyet ediyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, son 60 gündür yükselen kırmızı et fiyatları için Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasaya müdahale etmesini beklediklerini belirtti.



Yetiştiricilerin yaklaşık 4 senedir girdi maliyetlerindeki artış ve aynı oranda yükselmeyen kesim fiyatlarından rahatsız olduğunu dile getiren Tunç, üreticinin sattığı hayvanı yerine koymadığını söyledi. Tunç, “Besiciler zarar ettikleri için hayvan tutamaz duruma geldi. 2023’le beraber fiyatlar artışa geçti. Aynı zamanda yaşanan depremlerden sonra bu artış hızlandı. Hayvan varlığı azaldıkça fiyatların yükseleceğini söylemiştik” şeklinde konuştu.

ÖNLEM ALINMALI


Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek amacıyla önlem alınması gerektiğinin altını çizen Tunç, ESK'den piyasaya müdahale etmesini beklediklerini belirtti. Tunç, “ESK'nin ithal hayvan veya karkas et müdahalesi kırmızı et fiyatlarının yükselmesine engel olabilir. Büyük hayvan işletmelerinin varlığı bir şekilde devam ediyor. Besilik hayvan getirilirse bunların küçük işletmelere verilmesi hayvan varlığının yükselmesi ve sürdürülebilirlik için daha yararlı olacak. Bir müdahale olmazsa fiyatlarda artış sürecek. Bu da vatandaşın kırmızı ete ulaşmasına engel olacak” dedi. Tunç, şap hastalığının çıkmasının hem ülkeye hem de sektöre büyük bir hasar verdiğini vurguladı.

 Ete gelen zamlar hem üreticiyi hem de tüketiciyi zorluyor! Et Üreticileri Başkanı’ndan çok tartışılacak açıklama!

Öte yandan, kırmızı etin fiyatı bir ayda yüzde 30 oranında yükseldi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 Türk Lirası’nı görürken, ortalama 175 Türk Lirası oldu. Kasaplarda kıymanın kilosu 300 Türk Lirası’na yaklaştı.

Ette meydana gelen bu yükselişin sebebi bazı şehirlerde yaşanan şap hastalığına bağlı olarak hayvan pazarlarının kapatılmasına bağlanırken, hastalığın şimdilik fiyatlara yansıyacak boyutta bir problem yaratmadığı dile getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla dair adım atarak fahiş fiyatlara karşı et ithal edileceği, Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceği öğrenildi.

İşte detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön