02 / 05 / 2024

Euro Bölgesi bankaları açıkladı! Mortgage başvuruları toparlanabilir

Euro Bölgesi bankaları açıkladı! Mortgage başvuruları toparlanabilir

Euro Bölgesi bankaları, ipotek ve firmalara verilen krediler ile ilgili olarak talepte toparlanma beklediği açıklamasında bulunuldu.



Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugün yayınladığı anket kapsamında Euro Bölgesi bankaları bu senenin başlarında ipotek ve şirketlere verilen kredilere olan talepte küçük bir toparlanma bekliyor.

ekonomim.com'da yer alan habere göre, ECB'nin üç aylık Banka Kredileri Anketi, kredi verenlerin geçen yılın son çeyreğinde krediye erişimi sıkılaştırmaya devam ettiğini fakat son iki yılda herhangi bir noktada olduğundan daha az bankanın bunu yaptığını gösterdi.

ECB, bankaların bu çeyrekte kredi verme çıtasını yükseltmeye devam etmesini beklerken, 2022 başından bu yana ilk kez şirketlere ve ipotekli konut kredilerine yönelik talepte "küçük bir net yükseliş" gördüklerini kaydetti.

Ankete göre ayrıca, tüketici kredilerinde şartlar ve koşullar daha da sıkılaşırken, konut kredilerinde gevşedi. Kurumsal kredilerde, "hizmetlerde neredeyse hiç net sıkılaşma olmadı", ancak bu durum "ticari gayrimenkul, inşaat ve konut emlak sektörlerinde nispeten büyük net sıkılaşma" ile fazlası ile dengelendi.

Euro Bölgesi bankaları açıkladı! Mortgage başvuruları toparlanabilir

MORTGAGE SİSTEMİ NEDİR?

Mortgage sistemi ise geliri düşük olan vatandaşlara uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemi olarak gerçekleştirilen bir yöntemdir. Mortgage sisteminde yer alan gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında da ikincil piyasada alınıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır. 

MORTGAGE KREDİSİ NASIL ALINIR?

Mortgage kredisi, bir evin değerinin bir kısmı peşinat olarak ödenmesi anlamındadır. Bu ödemeden sonra ise kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ile birlikte geri ödeme süresine göre bağlı olarak değişiyor. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'den ev almak isteyenler dikkat! Türkler en çok nereyi tercih ediyor?

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

Mortgage oranları düştü, Birleşik Krallık konut piyasası rahatladı!

ABD'de mortgage başvuruları yüzde 9.9 arttı, faizler yükseldi!


Geri Dön