03 / 05 / 2024

Ev alacaklar banka yerine inşaat şirketlerinden kredi istiyor! Özel bankalarda faizler yüksek!

Ev alacaklar banka yerine inşaat şirketlerinden kredi istiyor! Özel bankalarda faizler yüksek!

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, konut satışlarını ve konut sektörünü değerlendirdi. İşte Yedikardeş'in o açıklamaları...



Bankalarca tahsis edilen kredi miktarının düşük olması sebebiyle son 4 aydır konut satışları içinde ipotekli satışların payı 12 puan  düştü. Haziran ayında toplam satışların içinde ipotekli satışların payı yüzde 27 seviyesindeyken bu oran Temmuz ayında yüzde 20’ye, Ağustos ayında yüzde 18’e, Eylül’de ise yüzde 15’e kadar geriledi. 

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, bankaların kredi tahsisini azaltmasının ve bazı bankaların 200 bin Türk Lirası üzerinde konut kredisi vermemesinin etkisiyle kredi kullanımının azaldığını dile getirdi. Yedikardeş, konuyla ilgili olarak, "Eylül ayında ipotekli satışlarda bir önceki aya göre yüzde 43 oranında düşüş sözkonusu ki bu ciddi bir rakam. Ekim ayında da Eylül ayından daha farklı bir tablo çıkmasını beklemiyoruz. Bu durum elbette ki konut satışlarını olumsuz etkiliyor" açıklamasında bulundu. 

Ev alacaklar banka yerine inşaat şirketlerinden kredi istiyor! Özel bankalarda faizler yüksek! 

Türkiye'de konut satışları Eylül 2022'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 22,9 azalarak 113 bin 402 olurken, konut kredi faizleri yıllık yüzde 49'lara kadar yükseliyor. Kamu bankalarında sıfır konuta aylık yüzde 1.20, ikinci el konutta yüzde 1.29 faiz sağlanıyor. Bu kredilere ise onay almanın zor olduğuna vurgu yapan Yedikardeş, "Bazı kamu bankaları 200 bin lira üzeri konut kredisi vermiyor. Bu durumda kamu bankalarında uygulanan düşük faiz, kredi kullandırım hacmine yansımıyor" ifadelerini kullandı ve eucuz krediye erişimin zorlaştığını, sektördeki faizlerin tüketici için yüksek kaldığını ve tüketicilerin de bu kredilere yanaşmadığını dile getirdi. 

Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, bu sebeple, nedenle kredi faizinden kaçınan tüketicilerin müteahhit veya yapımcı şirketlerden vadelendirme yapmasını ve senet kullanmayı önerdiğine dikkat çekerek, "Ancak şirketler için çok uzun vadeli finansman kullandırmak zor. En çok 4  yıla kadar vadelendirme yapılabiliyor, bu da her tüketiciye ve her şirkete uygun düşmüyor" şeklinde konuştu. 

Ev alacaklar banka yerine inşaat şirketlerinden kredi istiyor! Özel bankalarda faizler yüksek!

Karmar olarak halen Basın Ekspres Yolu üzerinde Karmar Sakura projesinin inşaat ve satış sürecini gerçekleştirdiklerini  anımsatan Yedikardeş, hükümetin 10 milyon TL'ye kadar olan çevreci konutlara kredi teşviki sağlamasının Karmar Sakura açısından anlamlı bir destek olduğunun altını çizdi. "Bununla birlikte tüketiciler için krediye ulaşım imkanlarının güçlendirilmesi gerekiyor" diyen Yedikardeş, Karmar Sakura projesiyle ilgili de konuştu. 

Ev alacaklar banka yerine inşaat şirketlerinden kredi istiyor! Özel bankalarda faizler yüksek!

Karmar Sakura’da aile mahremiyetine önem veren yapıdan dolayı yabancıların özellikle Körfez bölgesinden Arapların ve Filistinlilerin büyük talebiyle karşılaştıklarına vurgu yapan Yedikardeş, en dikkat çekici müşteri kitlesinin Rusya’daki müslümanlar olduğunu dile getirdi. Ukrayna savaşı ile birlikte Rusların Türkiye’deki gayrimenkul alımının katlandığına dikkat çeken Emrullah Yedikardeş, özellikle Tatarlar, Kazaklar, Çerkez, Dağıstanlı ve Çeçen gibi müslüman toplumlardan Karmar Sakura’ya yoğun bir talep olduğunun altını çizdi. 

Karmar Sakura projesiyle Basın Ekspres'e 241 konut ve 57 ticari ünite geliyor!

TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası yarın sona eriyor!

Konut fiyatları neden düşmüyor? KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan çarpıcı analiz!

Türkiye'de ortalama ev fiyatı 1.5 milyon TL'ye ulaştı! Fiyatlar en çok hangi illerde arttı?


Geri Dön