01 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! İşte yeni kredi düzenlemesinin detayları!

Ev alacaklar dikkat! İşte yeni kredi düzenlemesinin detayları!

Konut kredilerinde uygulanacak kredi değer oranları ile ilgili açıklama yapan  Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 1’inci El konut alımlarında kullandırılabilecek azami kredi tutarının 10 milyon TL’den, 20 milyon TL’ye çıkartıldığını söyledi.



 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 24 Şubat 2023 tarihinde aldığı karar ile konut kredilerinde uygulanacak kredi değer oranlarında güncellemeye gitti. Verilen detaylara göre, 1. ve 2. el konutlarda kredi düzenlemesini açıkladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, gerek 1. El konut alımında gerekse de 2. El konut alımı ve konut teminatlı kredilerde kullandırılacak olan azami kredi tutarlarını güncelledi. Buna göre 1. El konut alımlarında kullandırılabilecek azami kredi tutarı 10 milyon liradan, 20 milyon liraya çıkartıldı. 5 milyon Türk Lirası ila 10 milyon Türk Lirası arasındaki konutlarda uygulanan azami 3 ila 3.5 milyon liralık sınırlama da kaldırıldı. 2. el konut alımlarında ise, 10 milyon TL üstüne kredi verilmeme kararı sürerken, 5 milyon TL ila 10 milyon Türk Lirası arasındaki 2’nci El konutlarda, azami tutarlar sınırları 500 bin Türk Lirası artırıldı. Her iki türde de enerji sınıfı daha yüksek oranda olan konutlar için daha yüksek oranda kredi çekilirken, sınıf düştükçe daha az kredi çekilebiliyor” açıklamasını yaptı.

Ev alacaklar dikkat! İşte yeni kredi düzenlemesinin detayları!
 
Kamu Bankalarında Kredi YokYaptığı açıklamada kredi değer oranları artsa da bunun kredili satışlara etkisinin çok az olduğunu dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, 
“Kamu bankalarında aylık 1.29 faiz oranı ile ancak 250 bin Türk Lirası kredi kullandırılabiliyor. Bunun üzerinde kredi kullanımları da çok daha yüksek oranlarda gerçekleşebiliyor. Özel bankalarda da oranlar aylık yüzde 2 seviyelerinde. Bu çerçevede bakıldığında limitler artış gösterse de kredi kullanımı pek mümkün olmuyor. Örnek vermek gerekirse, tüketici bugün aylık 1.34 oranı ile 2 milyon Türk Lirası kredi çekse, 33 bin 602 Türk Lirası aylık geri ödemesi oluyor. Aynı tutarda bu oran 1.98 seviyesinde özel bankalardan çekilse, aylık 43 bin 761 Türk Lirası ile toplamda 5 milyon 251 bin Türk Lirası geri ödemeye denk geliyor” diye konuştu.


Geri Dön