28 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konut alırken tapu harcının tamamı ödenir mi?

Ev alacaklar dikkat! Konut alırken tapu harcının tamamı ödenir mi?

Konut alım satımlarında zorunlu olarak tapu harcı tahsilatı yapılmaktadır. Buna göre, konut alanlar tapu harcı masrafının tamamını ödemek zorundalar mı? bu konu merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte haberin ayrıntıları...




Ev sahibi olmak isteyen vatandaşların hayali olan bir konut satın almak beraberinde ek masrafları da beraberinde getirmektedir. Bu ek masraflardan birisi de tapu harcı masrafı olmaktadır. Her konut satış veya devir işleminde bu tapu harcı ödemesi istisnalar hariç ödenmek zorunluluğu bulunmaktadır. Tapu harcı ödemesinden kaçınmak ise sıkça görülen bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

TAPU HARCI NE DEMEKTİR?

Tapu devir işlemlerinde tapu müdürlüklerinde tapu harcı masrafı ortaya çıkmaktadır. Bu masraf alınmadan tapu işlemleri maalesef yapılamıyor. Bu süreçte uygulanan sistem gereği tapu devri yapılırken tapu müdürlüklerinde işlemler başlatılıp randevu alınıyor. Bu randevu işleme sokulduğu zaman tapu harcı masrafı hesaplanarak kişilere iletilebiliyor. Bu hesaplaması yapılan masrafın ödenmesinden sonra  tapu müdürlüklerine gidilerek tapu işlemleri yapılabilir. Ödeme yapılmadan herhangi bir işlem yapılamıyor.

Ev alacaklar dikkat! Konut alırken tapu harcının tamamı ödenir mi?

TAPU HARCI NE KADARDIR?

Tapu harcının standart bir bedeli yoktur. Yapılacak olan her satış işleminin miktarına  göre hesaplama yapılmaktadır. Bu süreçte, tapu harcı tapuda kaydedilen satış bedelinin yüzde 4’ü kadar olmaktadır. Fakat, bu tutara tapu müdürlüklerinde bir de döner sermaye payı eklenmektedir. Bu pay da işlemin yapıldığı ile ve ilçeye göre değişmektedir. Bu hesaplama ile birlikte tapu işlemlerinde ödenecek olan tapu harcı bir bütün olarak belirlenir.  Genellikle daha az tapu harcı ödemek için tapuya bildirilen satış bedeli çok daha düşük tutarlarda olmaktadır. Ancak bu alıcı taraf için oldukça riskli bir durum teşkil etmektedir. 

TAPU HARCININ TAMAMINI KONUTU ALAN MI ÖDEMELİ?

Öte yandan, tapu harcı tapu satış bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanıyor. Ancak, yasal olarak bu harcın tamamını konutu alacak olan vatandaşlar tarafından ödemesi gerekmez. Tapu harcı alıcı ile satıcı arasında eşit şekilde de ödenmektedir. Yüzde 2’lik kısım alıcı, diğer yüzde 2’lik kısım satıcı tarafından ödenmelidir. Ancak eğer taraflar anlaşma sağlamışlar ise tapu harcının tamamı alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir. Bunda da yasal bir engel yoktur.

Tapu masraflarına 2024 zammı!

Ev sahipleri dikkat! Artık 4 katı ücret alınacak!

Tapu sahipleri dikkat! 2024 emlak vergisi ödemeleri ne zaman başlayacak?

Geri Dön