21 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan binalar, vergi ve harçlardan muaf sayılıyor. Ancak hala bazı müdürlükler bu harç ve vergileri isteyebiliyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? İşte ayrıntılar...



HARÇ VE VERGİLER

10 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 24’üncü maddesi çerçevede kentsel dönüşüm projesinden konut alan vatandaşların tapu harcı ödememesine imkan tanınırken, müteahhitler de dönüşüm projelerinde hak sahiplerinin evlerinin haricinde kendilerine kalan evlerin tapu devrinde harç istisnasına tabi tutuldu.

MAĞDURİYET YAŞANIYOR

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Yaklaşık 4 senedir uygulamada olan muafiyete karşın bazı tapu müdürlükleri, noter ve belediyelerde kentsel dönüşüm dairelerinin ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri için vergi ve harç istenebiliyor. Bu durum pek çok ihtilafa neden olduğu gibi çoğu ihtilaf da mahkemelere konu oluyor. Mahkemelerde kararlar genel olarak vatandaş lehine alınıyor ve geriye dönük iade yapılmasına imkan sunuluyor. 

HANGİ ÖDEMELERDEN MUAF TUTULUYOR?

Noter harcı, Tapu harcı, Belediyelerce alınan ücretler ve harçlar, Veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve ekstra ücretler, Damga Vergisi,  Kentsel dönüşüm çerçevesinde kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisi.


Geri Dön