17 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan binalar, vergi ve harçlardan muaf sayılıyor. Ancak hala bazı müdürlükler bu harç ve vergileri isteyebiliyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? İşte ayrıntılar...



KİRA YARDIMI ARTIYOR MU?

Son zamanlarda Türkiye'deki yüksek kira fiyatları sık sık gündeme geliyor. Kentsel dönüşümçerçevesinde şehirlere göre 750 ile 1.050 TL arasında değişiklik gösteren kira yardımı da piyasa şartlarına göre yeterli olmuyor. Geçen günlerde İstanbul Kartal’da kentsel dönüşüm temel atma törenine katılım gösteren ve açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a bölge vatandaşlarından kira yardımlarının yükseltilmesi talebi gündeme getirildi. Bakan Kurum, rakamlarda güncelleme yapılması amacıyla talimatını orada verdi. 

UYGULANAN TEŞVİKLER NELER?

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, binasında güçlendirme yapacak vatandaşlar için 160 bin TL, konut inşası, konut edindirme, iş yeri inşası ve iş yeri edindirme kredileri kapsamında da 400 bin TL'ye kadar kredi kullandırılıyor. 

- Aynı zamanda kredi için 400 baz puana kadar faiz desteği sunuluyor. 

- Kamu bankalarında bu kapsamda konut kredileri 120 ayda yüzde 1.29 olurken, bakanlık tarafından verilen faiz desteğiyle bu oran enerji verimli konutlar için yüzde 0.88’e, standart konutlar içinse yüzde 0.96’ya düşüyor. 

- 400 bin TL'lik kredide aylık 6.571 TL ödeme yapacak vatandaşın taksidi böylece 5.410 TL'ye düşüyor. Vatandaş 139.276 TL avantaj elde etmiş oluyor. 

- Konutunu kendi dönüştürecek kişiler için yüzde 1 oranında KDV uygulanıyor. 

- Riskli binada 18 aya varan kira yardımı yapılıyor. Kira yardımı tutarı şehirlere göre 750 TL ile 1050 TL arasında değişiklik gösteriyor. 

 


Geri Dön