21 / 05 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılan binalar, vergi ve harçlardan muaf sayılıyor. Ancak hala bazı müdürlükler bu harç ve vergileri isteyebiliyor. Peki bu durumda ne yapılabilir? İşte ayrıntılar...



NASIL GERİ ALINABİLİR?

Kentsel dönüşüm çerçevesinde harç ve vergi ödemesi yapanların bu ödemelerini iade almaları içn yapmaları gerekenleri Mono Hukuk Kurucusu Avukat Hanife Emine Kara açıkladı.

6306 sayılı Kanun kapsamında kentsel dönüşümde tapu ve noter harçlarından muafiyet bulunmasına rağmen bazı tapu müdürlükleri ve belediyeler tarafından muafiyet uygulanmadığına dikakt çekti. Bu durumla sık sık karşılaşıldığını altını çizen Kara, sadecr maliklere değil müteahhitin vatandaşlara satışını yaptığı bağımsız bölümlere de muafiyetin uygulanmadığına dikkat çekti. 

Ev alacaklar dikkat! Tapu masrafına son! 

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; muafiyetin uygulanmaması durumunda, hem müteahhitin hem de maliklerin söz konusu tutarı ihtirazi kayıtla ödemesi gerektiğini vurgulayan Kara, "Akabinde ödenen harçların iadesi için vergi dairesine başvurulmalıdır. Vergi daireleri çoğunlukla ödenen bu harçları iade ediyor" açıklamasında bulundu. 

Hanife Emine Kara, muafiyetin sadece ilk devirler için geçerli olduğuna dikakt çekerek, “Yani kentsel dönüşüm kapsamındaki bir projeden alınan bağımsız bölüm üçüncü kişiye satıldığında artık harç muafiyeti söz konusu olmayacaktır” ifadelerini kullandı. 

İstanbul yine zirvede! 2022'nin ilk çeyreğinde kaç gayrimenkul satış işlemi yapıldı?

Konut alım satımlarında yeni dönem! Tapu işlemleri noterde de yapılabilecek!


Geri Dön