28 / 04 / 2024

Ev almak isteyenlere kötü haber! Konut fiyatları ile ilgili şok gelişme!

Ev almak isteyenlere kötü haber! Konut fiyatları ile ilgili şok gelişme!

Ev almak isteyen vatandaşlar fiyatların düşecek olmasını beklerken konut fiyatları ile ilgili kötü haberler gelmeye devam ediyor.



Ev almak isteyen vatandaşlar fiyatların düşecek olmasını beklerken konut fiyatları ile ilgili kötü haberler gelmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Mayıs 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri duyuruldu. Üç büyük il için konut fiyat endeksi değişimi incelendiğinde mayıs ayında bir önceki aya göre İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de sırasıyla yüzde 12,7, yüzde 11,9 ve yüzde 11,5 artış yaşandığı görüldü. Endeks değerleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göreyse İstanbul'da yüzde 165,4, Ankara'da yüzde 147,5 ve İzmir'de yüzde 139,9 yükseldi.

Konuyla ilgili Habertürk'te bir yayına bağlanan TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya şu görüşleri paylaştı:

Ev almak isteyenlere kötü haber! Konut fiyatları ile ilgili şok gelişme!

"Mayıs ayını diğer aylardan şöyle ayrı tutmak gerekiyor. Mayıs ayının başlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış olduğu bir kredi finansman paketi bulunuyordu. Sonrasında 0,99 ve 0,89 oranları hayatımıza dahil oldu. Hatta o açıklamaların ardından bir süre kira ve satılık rakamlarının ne kadar arttığını görmüştük. Mayıs bu kadar hareketliyken verinin bu kadar yüksek gelmesi de oldukça normal. Merkez Bankası fiyat endeksini hesaplarken nisan, mayıs ve haziran verilerini dikkate alıyor. Mayıs ve haziran aylarının hareketli aylar olduğu hepimizin malumu. 0,99 kullandırılmaya başladığı tarihten bu yana kamu bankaları tarafında yoğun bir kredi talebi meydana geldi. Bununla ilgili de evler satıldı, rakamlar oldukça hızlı değişti. Biz bile daha önce görmediğimiz bir sürece tanık olduk. Mayıs ayında bütün olumlu faktörler bir aradaydı. 0,99, 0,89 gibi konut kredisi faiz oranları açıklandı ve uygulamaya geçti.

Konutta fiyat artışı sürecek mi?
 


Geri Dön