02 / 05 / 2024

Ev fiyatları düşecek mi? İnşaat maliyetleri rekor kırdı!

Ev fiyatları düşecek mi? İnşaat maliyetleri rekor kırdı!

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş rekora imza attı. Hem maliyetler, hem de arz sorunu sebebiyle ev fiyatlarının arttığına vurgu yapan sektör temsilcileri, artık fiyatlarda gerilemenin mümkün olmadığına dikkat çekti.



Sektör temsilcilerine göre yükselen maliyetlerin ev satış fiyatlarına yansıması kaçınılmayacak bir durum. Bu durum da dar ve orta gelirlilerin konut sahibi olmasını zorlaştırıyor. Merkez Bankası tarafından son açıklanan kasım ayı verilerine göre ülke genelinde senelik konut fiyat artışı yüzde 50.5, yeni konut fiyat artışı yüzde 58.9 olarak gerçekleşti. Verilere göre İstanbul’da metrekare fiyatı 9 bin TL'yi geçti. Yeni satışa çıkan evlerde ise metrekare fiyatı şehrin merkezinde bulunmamasına karşın 25-35 bin Türk Lirası bandına seyretmeye başladı. Sıfır konutta meydana gelen yükseliş ikinci el piyasaları da etkiledi.

Ev fiyatları düşecek mi? İnşaat maliyetleri rekor kırdı!

FİYAT DÜŞMEZ

Döviz kurunda yaşanan yükselişin inşaat maliyetlerini de etkilediğini dile getiren Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, “TÜİK ortalama rakamlara bakıyor, bizim yaşadığımız artış yüzde 100’ün üzerinde. İşçilik endeksi aralıkta yüzde 24 artsa da asgari ücretin etkisi ile önümüzdeki aylarda ciddi artış olacak. Doğalgaz ve elektrik giderleri kaynaklı, birçok malzemede fiyat artışı sürecek” açıklamasında bulundu. Hem maliyetler hem de arz sorunu sebebiyle, ev fiyatlarının düşmesinin mümkün olmadığının altını çizen Elmas, “Alıcı ne kadar erken alırsa o kadar kazançlı çıkar. Özellikle inşası devam eden projeler, yeni satışa çıkacaklara göre daha avantajlı” dedi.


Geri Dön