27 / 04 / 2024

Ev fiyatları neye göre belirlenir?

Ev fiyatları neye göre belirlenir?

Ev alırken fiyatların oldukça değişkenlik gösterdiği biliniyor. Peki bu fiyatlar neye göre değişiyor? Bir evin fiyatını belirlerken hangi kalemler dikkate alınıyor?



Milliyet Gazetesi köşe yazarı Nilüfer Kas köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Nilüfer Kas'ın 'Konutta fiyat farkının nedenlerini ifşa ediyorum' başlıklı yazısı...

Zaman zaman ‘Bizim ev şurada olsaydı ne para ederdi’ diye konuşanlar, fiyat farkına isyan eden ve itirazda bulunanlar oluyor.  İtirazlarında biraz da olsa haklılar ama bu kişiler uygulamada fiyat farkının kendi kapsamında bir mantığa sahip olduğunu anlayamıyor.

Bir evin fiyatını belirlerken maliyet kalemlerinin iyi anlaşılması gerekir. Burada en önem arz eden kalem ise arsadır. Arsa değeri de lokasyondan etkilenir. Eğer dünün dutluğunda bugün residence inşa edilmediyse, sizin dutluk hala dutluktur, fiyatı da artmamıştır. Boğazı gören bir arsa ile şehrin merkezinden kilometrelerce uzak, İstanbul’dan çok komşu kente daha yakın sınırda bulunan bir arsanın değerlerinin arasında büyük fark olur. Arsanın imar durumu, emsali, bitişik nizam mı ayrık nizam mı, köşe konum mu, yasal yükseklik sınırı, ana arter üzerinde mi, ara sokakta mı olup olmadığı da dikkatlice araştırılmalı. 

Ev fiyatları neye göre belirlenir?

İnşaatta kullanılan malzemelerin maliyeti fiyat belirlemede ikinci büyük kalem oluyor. Her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inşaat maliyetlerini duyurur. Lüks inşatta maliyetler daha yüksekken 1’inci, 2’nci, 3’üncü sınıf inşaatlarda maliyetler daha az olur. Yapının çelik, betonarme, kagir, ahşap, taş olmasına göre de inşaat maliyetleri değişir.

Hele kullanılan malzemelerin özellikleri bulunuyorsa fiyatlar bir anda yükselir. Bazı inşaatlarda bir mutfak 5 bin TL'ye yapılırken, kimi evlerde seçilen malzeme sebebiyle 250 bin TL’nin üzerinde bir miktar mutfağa harcanabilir. Ya da bazı evlerde döşeme olarak metrekaresi 30 TL’den parke kullanılırken, bazılarında ithal parkenin metrekaresi binlerce TL bedelle yapılır. 

Ev fiyatları neye göre belirlenir?

Akıllı ev sistemi de kapsama alınınca işin rengi daha da değişir. Kumandalı ve uzaktan kontrol edilebilen ısıtma soğutma sistemleri, aydınlatma, panjur, beyaz eşya, ısıtmalı klozet… Anlayacağınız lüksün, zevkin, isteğin, ihtiyacın, paranın sınırı bulunmuyor.

Aynı metrekare büyüklükteki iki ayrı sıfır evin fiyatının farklı olmasının sebepleri...

Pandemi yazlık bölgelerde konut fiyatlarını 5'e katladı!

Konut satış fiyatları ve kiraları en çok hangi bölgelerde arttı?


Geri Dön