02 / 05 / 2024

Ev hanımlarının başına talih kuşu kondu! 7500 TL aylık alacaklar!

Ev hanımlarının başına talih kuşu kondu! 7500 TL aylık alacaklar!

Devlet aracılığı ile verilen destek ödemelerine bir yenisi daha eklendi. İnternet üzerinde en çok araştırılan konular içinde kadınların emeklilik hakları yer alıyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olabilir? Tüm ayrıntılar haberimizde.



KADINLAR ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK


Ev Hanımlarının Emeklilik Şartları

-Ev hanımlarının emekliliğine katkı sağlanacak,

-Her aileden gençler başta olmak üzere en az bir kişiye iş olanağı sağlanacak,

-Yeni evlenecek gençler teşvik edilecek.

Ev hanımlarının emeklilikleri ile alakalı isteğe bağlı verilen primlerin üçte biri devlet vesilesi ile verilecek. Emeklilik yaşı biten kadınlarda emeklilik günü çocuk sayısına göre esnetilecek. Aynı zamanda yapılan açıklamalara göre çalışanlar ve emeklilerin enflasyona karşı ezilmemesi sağlanacak ve asgari ücretin yanında memur, emeklilerin aylık yükselişleri de enflasyonun üstünde olacak. Emekli olabilmek için vatandaşlarda prim, ylı ve yaş koşulları aranıyor. Çalışma olanağı bulamayan ev hanımları da emeklilik hakkı elde edebilecek. SGK'ya yapılan yazılı başvuruyla bu mümkün olacak. Emekli olabilmek için sigorta başlangıcına göre tespit edilen yaşın bitmesi, prim gününün bitmesi ve kadınların 20, erkeklerin 25 sene sigorta zamanını bitirmesi gerekiyor. SSK emeklilik koşulları ise 9 Eylül 1999 tarihinden sonra değiştirildi ve yıl koşulu ortadan kaldırıldı. 

Ev hanımlarının başına talih kuşu kondu! 7500 TL aylık alacaklar!

Prim koşulu ödemesinde ise değişik koşullar bulunuyor. Çalışanların primleri iş veren aracılığı ile ödeniyor fakat kendi işini yapan kişiler Bağ Kur kapsamında kendi prim ödemelerini kendileri yapıyor. 

Borçlanma yani doğum ve askerlik gibi hallerde prim günü kısalabiliyor. Çalışma olanağı olmayan ev hanımları için de emeklilik hakkı vardır. Bu durumda isteğe bağlı sigorta veren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşını aşan vatandaşlar emeklilik için koşulları yerine getirmeye başlamış oluyor. İsteğe bağlı sigorta ödemesi için 5510 sayılı Kanun bağlamında zaruri sigortalı olarak çalışmamak, sigortası olsa bile bir ayda 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar, bir kurumdan malullük ve ihtiyarlık aylığı almayanlar, 18 yaşını aşanlar ödeme yapabiliyor.


Geri Dön