01 / 07 / 2024

Ev işlerine yardımcı alanlar bankaya 112 TL ödeyecek!

Ev işlerine yardımcı alanlar bankaya 112 TL ödeyecek!

HaberTürk 'ün haberine göre; Ev hizmetlileri maalesef bürokratik işlem çokluğu ve sair sebeplerle sigortasız-sosyal güvencesi çalıştırılıyor. Avrupa ülkelerinde olan “kupon” sigortasıTorba Yasa ’ya girmeyi bekliyor.




Sayıları 1.5 milyon kadar olan ev hizmetlileri maalesef bürokratik işlem çokluğu ve sair sebeplerle sigortasız-sosyal güvencesi çalıştırılıyor. Biz de buradan Avrupa ülkelerinden olan “kupon” sigortasını önermiştik. Bu öneri de Torba Yasa’ya girmeyi bekliyor.


CHP’nin de konuyla ilgili yasa teklifi var. Ancak Aile Bakanlığı’nın hazırladığı çözüm teklifi “kupon”a pek benzemese de Torba’ya girdi 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince ev hizmetlerinde süreksiz çalışanlar sigortalı sayılmıyorlar. Sürekli ve ücretli çalışanlar içinse sigorta şart ama çalıştıran ev sahipleri için bürokrasi had safhada. 5510 Sayılı Kanun uygulaması bakımından bir ev hizmetlisinin sigortalı sayılabilmesi için, çalışma karşılığında ücret ödenmesi ve çalışmanın sürekli olması şarttır. Süreklilik kavramının ne olduğu da 4857 Sayılı İş Kanunu’nda belirtmiştir:


“Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.” Bu sebeple ev hizmetlisi 3-5 günde bir değişik evlere gidiyorsa, hakkında Sosyal Sigorta Kanunları uygulanmıyor, ama aynı eve her hafta aynı gün bir ay boyunca gidiyorsa, bu sefer ev sahibi kendisini SGK’ya bildirmek ve sigorta primlerini ödemek zorundadır.



HaberTürk


Geri Dön