27 / 04 / 2024

Ev kiralamak satın almaktan daha karlı! Fiyatlar bu sene yüzde 5, gelecek sene yüzde 3 oranında artacak! 

Ev kiralamak satın almaktan daha karlı! Fiyatlar bu sene yüzde 5, gelecek sene yüzde 3 oranında artacak! 

ABD’de kiralamanın gelecek senelerde konut ev satın almaktan çok daha kârlı olacağı ifade ediliyor. İşte ABD konut piyasasındaki beklentiler...



ABD’de yüksek faiz oranları ve arz sıkıntısı sebebiyle konut fiyatlarındaki artış hız kesmiyor. Beklentiler, gelecek senelerde kiralamanın satın almaktan çok daha mantıklı olacağını gösteriyor. 

Borsagundem'de yer alan habere göre; ABD'de konut sahibi olmak isteyenler her güne yeni ve aynı kötü haberle uyanıyor: "Ev fiyatları yeniden yükseldi."

Ev kiralamak satın almaktan daha karlı! Fiyatlar bu sene yüzde 5, gelecek sene yüzde 3 oranında artacak! 

Fortune’dan Alena Botros’un aktardığına göre; Capital Economics, kiralamanın gelecek yıllarda konut satın almaktan daha ucuz olacağının altını çiziyor. Bu tahminde, konut fiyatlarındaki artışın hız kesmeden devam etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor. 

S-P CoreLogic Case-Shiller ABD Ulusal Konut Fiyat Endeksi, Ocak 2024'te yüzde 6 oranında yükseldi. Bu bir önceki aydaki yüzde 5,6'lık artışa göre daha büyük bir tırmanışı işaret ediyor ve aynı zamanda 2022 yılından beri en hızlı yıllık artış oluyor. 

Emtia Başkanı Brian Luke, konuya ilişkin açıklamasında mevsimsellikten arındırılmış bazda ev fiyatlarının geçtiğimiz sene belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyelerini aşmayı sürdürdüğünü belirtti. 

Ev kiralamak satın almaktan daha karlı! Fiyatlar bu sene yüzde 5, gelecek sene yüzde 3 oranında artacak! 

ABD'de çok yüksek konut fiyatları ve kısa sürede iki katından fazla artan ipotek oranlarının kuşattığı konut piyasasında satın almanın ne kadar karşılanamaz  duruma geldiği görülüyor. 

Şu anda ABD’de satılan konutların ortalama satış fiyatı 492.300 ABD Doları; ortalama 30 yıllık sabit ipotek oranı ise yüzde 6,91 seviyesinde bulunuyor. Bütün gayrimenkul türleri için ise ortalama kira bedeli 2.055 ABD Doları. Capital Economics'in emlak ekonomisti Thomas Ryan, bugünün aksine, 2010'larda, aylık satın alma ve kiralama maliyetlerinin oldukça yakın olduğunu fakat birkaç sene önce pandemi kaynaklı konut patlamasıyla birlikte ev satın alma maliyetinin artmasıyla bu durumun değiştiğini dile getiriyor. 

Capital Economics'e göre, yüzde 80 kredi/değer oranı ipoteği olan ortalama bir evin aylık ödemesi yaklaşık 2.700 dolar oluyor ve bu, tipik kiralama bedelinden 970 dolar, yani yüzde 56 oranında daha yüksek bir değeri buluyor. Ryan, "Bu, tarihsel olarak büyük bir farkı gösteriyor ve bu farkın daha da büyümesi olası görünüyor" dedi. 

Capital Economics, ulusal ortalama konut fiyatının pandeminin başlangıcından bu yana neredeyse yüzde 50 yükseldiğini ifade ediyor. Ryan, kiranın 25-34 yaş arası harcanabilir gelir payının geçtiğimiz senenin dördüncü çeyreği itibarıyla yüzde 41,6'lık zirveden düşüşle yüzde 40,5 oranında olduğunun altını çiziyor. Bu durum, hem kiraların hem de ev fiyatlarının pahalı olduğunu gösteriyor. 

İpotek faiz oranları buradan düşse ve borçlanma maliyetleri azalsa bile kiralamanın hala daha uygun olacağı ifade edilirken; bunun ilk sebebi olarak ipotek oranlarının 2026 yılı sonuna kadar yüzde 6'nın altına düşeceğinin öngörülmemesi gösteriliyor. 

Capital Economics ayrıca, kiralar yatay seyretse de konut iyatlarının yükseliş eğilimini sürdürmesini öngörüyor. Ryan, “Bu sebeple, konut kiralamak yerine satın almanın ek aylık maliyetinin 2026 sonuna kadar hala 570 dolar olacağını öngörüyoruz” dedi.

Capital Economics ayrıca konut fiyatlarının bu sene yüzde 5, gelecek yıl ise yüzde 3 oranında yükseleceğini öngörüyor. 

Kredi kartı ile fatura ödeyenler yandı! Otomatik ödeme talimatında tam bu kadar faiz ödeyecek!

Kiracılar dikkat! Ev sahibinize karşı haklarınızı biliyor musunuz? 

Bursa Osmangazi'de kentsel dönüşüm mağduriyeti: Hak sahiplerine borçlar çıktı!


Geri Dön