Ev kiraları tüm zamanların zirvesinde!
Kiralık konut fiyatlarındaki yükselişler ev arayanları zor duruma düşürüyor. Ertelenen düğünlere, taşınmalara start verilmesi, öğrencilerin ve yabancıların ev arayışının aynı dönemde başlaması talebi patlattı. Stok azaldı ancak talep arttı. Bu nedenle kira fiyatları yüzde 60’ıtan fazla arttı.
Son günlerde ev kiralarında fahiş yükselişler dikkat çekiyor. Pandemi sürecinde taşınmalar, düğünler ertelenmiş, online eğitim sebebiyle üniversite öğrencileri de evlerine çıkamamış, birçoğu evlerini tahliye edip memleketine gönmüştü.
Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; normalleşme sürecinin başlaması ile yeni evlilerin, öğrencilerin, binası kentsel dönüşüme dahil olanların ve yabancıların arayışları başladı ve tüm bu durumlar aynı anda yaşandı. Talep patlayınca hem konut hem bulmak güçleşti hem de fiyatlar yüzde 60 yükseldi.
GÜZELBAHÇE KATLADI
Emlak bilgi bankası Tapusorcom, yükselişleri gözler önüne sermek amacıyla ‘5 Büyükşehir Konut Kira Endeksi’ raporunu açıkladı. Rapora göre, son 18 ayda kira yükselişleri yüzde 60’ı aşmış durumda. En yüksek yükseliş yüzde 63 ile İzmir Güzelbahçe’de kaydedildi. Onu yüzde 57 ile İstanbul'un Avcılar ilçesi izledi. Bu ilçeleri Ankara Kızılcahamam, Antalya Kaş ve Kepez yüzde 50 ile takip etti.
EN FAZLA ÖDEME BEŞİKTAŞ’TA
Türkiye’de en yüksek kira bedelinin İstanbul Beşiktaş’ta ödendeiği belirlendi. Metrekare değeri üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, Beşiktaş’ta 100 metrekarelik bir evin kirasının 5 bin 200 TL olduğu görüldü.
FAHİŞ FİYATLARIN 5 SEBEBİ
1. Kiralardaki yükselişe etki eden unsurlardan biri de kentsel dönüşüm oldu. Dönüşüme kapsamına alınan yapıların sakinleri çevre semtlere yönelince kiralar da arttı.
2. Hem geçtiğimiz senenin ertelenen düğünleri hem bu senenin düğünleri de bir araya gelinde yeni evlilerin talebi iki kat arttı.
3. Online eğitim sebebiyle memleketine giden öğrenciler de dönmeye başladı. Üniversite sonuçlarının belli olmasıyla öğrencilerden gelen talep de ekstra arttı.
4. Yabancı yatırımcıya ek olarak göçler de piyasadaki artışı tetikledi.
5. Kovid-19 pandemisinde yeni inşaat yatırımların ve stokun azalması da arz-talep dengesinin bozulmasına neden oldu.
ARZ-TALEP DENGESİ BOZULDU
TURYAP Bornova Temsilcisi Hüseyin Atıcı, İzmir’de 18 aylık salgın döneminde bir de deprem ile karşılaştıklarına dikkat çekerek, “Hem deprem hem de pandemi arz-talep dengesinin bozulmasına neden oldu. Son zamanlarda talep ağırlıklı çalışmaya başladık ve ev bulmakta zorlanıyoruz” ddiye konuştu.
DAİRE KALMADI
Ankara’da kiralık ev bulmanın zorlaştığına vurgu yapan Coldwell Banker VİA Temsilcisi Erdal Artukoğlu, şunları kaydetti:
“Düğünler ve üniversitelerin açılması taleplerin artmasına yol açıyor. Bazı mahalle ve projelerde yüzde 100’e varan fiyat artışı göze çarpıyor. Yeni inşaatların bulunmaması da etkili. Vatandaş çok şikayetçi ancak evi tutmak zorunda kalıyor.”
TÜM ZAMANLARIN ZİRVESİ
İstanbul’un bu zamana kadar görülen en yüksek değer artışlarıyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Re/Max Lion Temsilcisi Burak Işıklı, “Kiralık daireler, fiyatları ne olursa olsun alıcı bulmaya devam ediyor. Fiyatlar bu denli artış gösterince bazı mal sahipleri ne yazık ki kontratlarına sadık kalmayarak eski kiracılarını çıkartmaya çalışıyor” dedi.
NE ZAMAN NORMALE DÖNER?
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yükselişler kentsel dönüşümle başladığı için dönüşümün bitirilmesi ve yeni projelerin gündeme gelmesiyle tablonun değişeceğine dikkat çekerek, “Artışlar en fazla 2 yıl devam eder. Bu bir furyaydı. Bundan sonra kiralarda üst üste yükselme görmeyiz. Yılsonundan sonra bir duraksama yaşarız” şeklinde konuştu.
Ev kiraları en çok hangi ilçelerde arttı?
Konut arzı kira fiyatlarını ikiye katladı!
Satılık ve kiralık ev fiyatlarına maliyet artışı dopingi!
Ev sahibi ve kiracıların hakları neler?