Ev kiralarında fahiş artışa düzenleme kapıda! Detaylar belli oldu!
Fırsatçı konut sahiplerine ve fahiş konut kiralarına karşı yeni bir adım atılıyor. Geçici zam kısıtlaması, tavan belirlenmesi ve 5 senesini tamamlayan kiracıdan rayiç tutar talep etme süresinin 8seneye yükseltilmesi talep ediliyor...
KİRA ARTIŞLARI MECLİS GÜNDEMİNDE
Türkiye'de yüzde 40'ı bulan oranlarda yükselen kira bedelleri ve konut sahiplerinin "evden çık" baskısı Meclis gündeminde de yerini aldı. Ticaret Bakanı Muş, konuyla ilgili bir soru önergesine verdiği cevapta, üretici, tedarikçi, perakende işletmeler tarafından bir mülk ya da hizmetin satış fiyatında fahiş yükselişe gidilemeyeceğine dikkat çekti. Bakan Muş, "Üretici, tedarikçi, perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerle tüketicinin malları ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'la hüküm altına alınmıştır. Mevzuat hükümlerine göre aracılık faaliyetleri hariç olmak üzere ticari nitelik arz eden ve yalnızca üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler bu kapsamda yer almaktadır. Kira sözleşmeleri ve kira ücretlerinin belirlenmesine ilişkin hükümler de Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir" ifadelerini kullandı. İlgili bakanlık ve kurumlar tüketicilerin yaptığı şikayetlerin ardından bu kapsamda inceleme başlattı.
EV KİRASINDA SÖZLEŞME SONA ERDİRİLEMEZ
Kiracı ve kiraya veren arasındaki anlaşma, kiracının hakları da Borçlar Kanunu'na göre tespit ediliyo ve kanun kapsamında, kira sözleşmelerinde kira tutarının belirlenmesi haricinde kiracı aleyhine herhangi bir değişikliğe gidilemiyor. Konut veya iş yeri kiralarında kiracı, sözleşme zamanının sona ermesinden en az 15 gün önce bildirim yapmazsa sözleşme aynı şekilde sürer. Yenilenmeyen kontratlar aynı şekilde 1 sene daha geçerli sayılır. Bu durumda mülk sahibi, sözleşme zamanının bitimine dayanarak sözleşmeyi bitiremez.
Sektör temsilcileri, "Çocuğum evlenir, kendim taşınacağım" nedeniyle konutun tahliye edilmesini talep eden konut sahiplerinden noterden yazı istenmesinin gerekli olduğuna ilişkin uyarılarda bulunuyor. Kiracılar, bu şartla tahliye eden 2 ay sonra kiraya veren konut sahiplerinden 1 senelik kira kadar tazminat, taşınma masrafı alma hakkına sahip.