28 / 04 / 2024

Ev kiralayacaklara yeni şok! Bu tuzağa düşmeyin! 

Ev kiralayacaklara yeni şok! Bu tuzağa düşmeyin! 

Kiralardaki astronomik yükselişlerle, emlak sitelerini mesken haline getiren dolandırıcılar ev arayanları mağdur ediyor. Kiralık ev arayanlar şok üstüne şok yaşıyor. İşte dolandırıcıların yeni yöntemi...



Kiralık konut dolandırıcılıklarına bir yenisi eklendi. Fırsatçı dolandırıcılar, kaporayı aldıktan sonra ortadan kayboluyo ve ev kiralayacaklar durumu fark ettiğinde artık geç kalınmış oluyor. 

Ev kiralayacaklara yeni şok! Bu tuzağa düşmeyin!  

Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Porto'nun haberine göre; dolandırıcıların yeni başvurduğu yöntemin işleyişi ortaya çıktı. Bu kapsamda dolandırıcılar, emlakçı ya da ev sahibi kimliğiyle internet sitelerinde uygun kiralık konut ilanları yayınlıyor. 

Sahte ilanı gören kişiler, ev için dolandırıcılarla telefondan iletişim kuruyor. Vatandaşın ‘daire hangi sokakta, fotoğraflardaki gibi mi, konumu ve adresi nerede, çevreye bakalım, nasıl bir yer, aileye uygun mu” sorularıyla karşı karşıya kalan dolandırıcılar, “Detaylı bilgi veremem. Eğer daireyi görmek istiyorsanız opsiyonlama ücreti yani kapora göndermeniz gerekiyor. 3 bin lirayı gönderin adresi atayım” yanıtını veriyor. Bu durumda uygun fiyatlı evi tutmak isteyenler, dolandırıcıların verdiği IBAN’a istenilen ücreti yolluyor. 

Ev kiralayacaklara yeni şok! Bu tuzağa düşmeyin!  

Kaporayı yollayan vatandaşlar, evin adres bilgileri gelmeyince yeden ilanı verenle iletişime geçmeye çalışıyor. Fakat kaporayı alan dolandırıcılar, telefonlarını kapatarak ortadan kayboluyor. Dolandırıcıların bu yöntemle yüzlerce vatandaşı mağdur ettiğine dikkat çekilirken, dolandırılan vatandaşların da suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. 

Vatandaşların “Sitenizde dolandırıcılar var, insanları mağdur ediyor. Bir şeyler yapmanız gerekmiyor mu” sorularına, internet sitelerinden farklı yanıtlar veriliyor. Öeneğin, sitelerinin yalnızca ilan hizmeti verdiğine ve alım satım veya kiralama aracısı olmadığına, yasal sorumlulukları bulunmadığına dikkat çekiliyor. 

Ev kiralayacaklara yeni şok! Bu tuzağa düşmeyin!  

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, dolandırıcılığa aracılık eden internet sitelerinin vatandaşın güvenliğinin sağlamasının gerekli olduğuna vurgu yaptı. "Adres, tapu gibi bilgileri net olmalı ve kimlik bilgilerinin site tarafından doğrulanması gerekiyor" ifadelerini kullanan Aziz Koçal, vatandaşların bu sitelerin ismine, prestijine güvenip ona göre hareket ettiğine, ilan verdiğine ya da ev kiralıp satın aldığına dikkat çekti. Koçal, devletin bu konuda yeni bir sistem getirmesi önerisinde bulundu ve  "Bilgilerin doğrulatılması ve denetim şart" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Konut fiyatları tırmanışta! Peki fiyatlar neden artıyor?

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın!

Yazlık fiyatları rekora koşuyor! Yazlık fiyatları ne kadar oldu? İşte il il yazlık ve dubleks ev fiyatları...


Geri Dön