Ev kirası nasıl belirlenir?
Mesken ihtiyacınızı karşılamak için bir ev kiralama aşamasında olduğunuzu farz edelim. Kiralayacağınız evin kirası ne kadar olacak? Ev kirası nasıl belirlenir? İşte sorularınızın yanıtı...
Ev kirası nasıl belirlenir?
Konut kira sözleşmelerinde kiracı ve kiraya veren arasında bir anlaşma yapılıyor. Bu anlaşmada ev sahibi belirlenen süre içerisinde evini kiraya vereceğine; kiracı ise kira süresi boyunca kira bedelini ödeyeceğine dair imza atıyor. Peki ev kirası nasıl belirlenir? Diyorsanız hemen yanıtlayalım.
Ev kira bedelleri; kiraya konu olan evin büyüklüğüne, oda sayısına, bina yaşına, kaçıncı katta olduğuna, balkon ve teras gibi özelliklerine, lokasyonuna, manzarasına, bulunduğu konuma, çevresinde merkezi bir noktanın olup olmayışına gibi çeşitli faktörlere göre belirleniyor.
Yukarıda belirtilen tüm etkenler, evin rayiç bedelini belirliyor. Aynı özelliklere sahip bir evin kira bedelleri de hemen hemen aynı oluyor. Evin içerisinde yeni bir tadilat yapılmış olması, evin demirbaşlarının yenilenmiş olması gibi durumlar kira bedelini yukarı çekiyor.
Peki kira sözleşmesinin yapılmasının ardından belirlenen bir yıllık sürenin dolduğunu farz edelim. Bu durumda ev kirası ne kadar artacak?
Ev kira bedelleri, ÜFE oranlarına bağlı olarak artırılabiliyor. ÜFE oranları ise her ay TÜİK'in sayfasında yayımlanıyor.
Ekim ayına ait ÜFE oranları yarın TÜİK'in internet sitesinde yayımlanacak olan haber bülteninde yer alacak. Buna göre Ekim ayında biten ve yenilenen kira sözleşmelerinde kira artışları bu oranın üstünde olamayacak.
ÜFE nedir?
ÜFE yani Üretici Fiyatları Endeksi; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksine deniyor.