29 / 04 / 2024

Ev mi dükkan mı? İstanbul, Ankara ve İzmir verileri masaya yatırıldı, bakın ne sonuç çıktı!

Ev mi dükkan mı? İstanbul, Ankara ve İzmir verileri masaya yatırıldı, bakın ne sonuç çıktı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yatırımcılar tarafından merakla beklenen dükkan fiyat endeksini yayımlamasından sonra konut ve dükkan fiyatlarındaki değişim de masaya yatırıldı. Peki ev mi dükkan mı? 



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), merakla beklenen ticari gayrimenkul piyasasındaki fiyat gelişmelerinin izlenmesi için Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi'ni (TGFE) yayımlamaya başladı. Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi hesaplamalarında dükkan ve ofis değerleme raporları kullanıldı. Habertürk gazetesi yazarı Ahmet Hamdi Girdin de TCMB verilerinin ışığında, ülkemizde gayrimenkul satın alan vatandaşların sık sık sorduğu bir sorunun yanıtını yazdı: "Dükkan mı almalı, ev mi almalı?"

Ev mi dükkan mı? İstanbul, Ankara ve İzmir verileri masaya yatırıldı, bakın ne sonuç çıktı!

Yatırımcılar tarafından merakla beklenen Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi, 2015'Ten itibaren başladığı için bu senenin sonundan 2023 yılının sonuna kadar yayımlanan veriler kullanıldı ve Dükkan Fiyat Endeksi ile Konut Fiyat Endeksi'nde yaşanan değişimleri kıyasladı.

HEM DÜKKAN HEM KONUT, YÜZDE BİNİN ÜZERİNDE DEĞERLENDİ

Habertürk yazarı Ahmet Hamdi Girgin'in yaptığı kıyaslamalar neticesinde çıkan sonuçlar şu şekilde:


- Türkiye ortalaması, İstanbul ortalaması,  Ankara  ortalaması ve  İzmir  ortalaması verilerine bakıldığı zaman 2015 yılının sonunda konut veya dükkana yatırım yapan vatandaşlar, 8 senede yüzde binin üzerinde kazanç sağladı.

- En yüksek kazanç ise İzmir'de konut yatırımı yapanlar tarafından elde edildi. İzmir'de konut fiyatları, 8 senede yüzde 1455 oranında yükseliş gösterdi. Örnek vermek gerekirse, 100 bin Türk Lirası değerinde bir konut alan kişinin, konutunun değeri 1 milyon 555 bin Türk Lirası'na çıktı.

- Ülke geneline bakıldığı zaman konut, dükkana göre daha çok getiri sağladı. Konut fiyat endeksindeki değişim yüzde 1277 şeklinde olurken, dükkan fiyat endeksindeki değişim ise yüzde 1110 şeklinde oldu.

Ev mi dükkan mı? İstanbul, Ankara ve İzmir verileri masaya yatırıldı, bakın ne sonuç çıktı!

SADECE İSTANBUL'DA DÜKKAN ÖNE ÇIKTI


- Mega kent İstanbul dükkan fiyatlarında yaşanan artışlarla diğer bölgelerden ayrıştı. Ülke geneli, Ankara ve İzmir'de konut fiyatlarında yaşanan değişimler, dükkan fiyatlarındaki değişimden daha fazla olurken; mega kent İstanbul'da dükkan fiyatları az farkla konut fiyatlarındaki değişimi de geçti. (Konut: Yüzde 1040 olurken, dükkan: Yüzde 1053 oldu)

- İzmir'de konut alanlardan sonra en yüksek kazanç oranı başkent Ankara'da konut alanlar tarafından elde edildi. Başkent Ankara'da konut fiyat endeksi, 8 senede yüzde 1288 artış gösterdi. Dükkan fiyat endeksinin artışları da yüzde 1035 şeklinde oldu.

EN DÜŞÜK GETİRİ BAŞKENT ANKARA'DA DÜKKAN VE İSTANBUL'DA KONUT ALANLARA

- Türkiye ortalaması, İstanbul ortalaması, Ankara ortalaması ve İzmir ortalaması üzerinden dükkan ve konut fiyat endeksleri masaya yatırıldığı zaman en düşük fiyat artışı başkent Ankara'da dükkan fiyat endeksinde ve mega kent İstanbul'da konut fiyat endeksinde gerçekleşti.

 

Arsa ve tarla yatırımlarına ilgi artıyor! İznik'te metrekare birim fiyatları 10 bin liraya yükseldi!

İzmir'de 16 adet konut ile Konya'daki 23 adet arsa satılıyor ! Ev ve arsa yeri alacaklar dikkat! 

Raporlar fiyatlar düştü diyor ama vatandaş hala otomobil alamıyor


Geri Dön