Ev sahibi elektriği kesebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan esaslara göre, ev sahibin bazı haklı gerekçelerinin olması halinde kiracısından evin tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracı tahliyede güçlük çıkarıyorsa ne yapılır? Ev sahibi elektriği kesebilir mi?
Ev sahibi elektriği kesebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan esaslara göre, ev sahibin bazı haklı gerekçelerinin olması halinde kiracısından evin tahliyesini isteyebiliyor. Ancak evin tahliyesi çin tek şart haklı gerekçe olarak biliniyor.
Kira sözleşmesinde açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor.
Süresi belli olmayan kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor. Peki, erken tahliye için ev sahibinin haklı gerekçeleri nelerdir?
Mesken ihtiyacı: Ev sahibi, eşi veya çocuklarının kiradaki gayrimenkulü mesken olarak kullanmaya ihtiyaçları varsa bu madde geçerli olur. Kira sözleşmesinin bitiminden 1 ay sonra dava açılabilir.
İşyeri ihtiyacı: Ev sahibi, eşi veya çocukları kiradaki gayrimenkulü meslek veya sanat amacıyla işyeri olarak kullanacaksa bu madde uygulanır. Kira kontratının bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabilir.
Esaslı tamir, yeniden inşa veya imar, tevsi, tadil: Ev sahibi gayrimenkulü yeniden inşa ettirmek veya içerde büyük çaplı tamirat, genişletme veya değişiklik işlemi yapmak istiyorsa bu nedenle evi boşalttırabilir. Kira sözleşmesinin bitimini takiben 1 ay içinde dava açılabilir.
Yeniden iktisap eden şahsın işyeri veya mesken ihtiyacı: Kiradaki bir gayrimenkulü satın alan veya ona sahip olan kişi burayı kendisi, eşi veya çocukları için ev veya işyeri olarak kullanmak isteyebilir. Bu durumda mala sahip olunan tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname çekilir, ihtarname tarihinden 6 ay sonra, 1 aylık süre içinde dava açılmalıdır.
Kira bedelinin ödenmemesi: Kiracının kira bedelini düzenli ödememesi durumunda ev sahibi öncelikle 1 yıl içinde 2 geçerli ihtarname çekebilir ve sonrasında dava açabilir. İhtarname çekilmemişse, kira kontratının bitim tarihi beklenip 1 ay içinde doğrudan dava da açılabilir.
Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturabileceği konutu varsa: Bu durum ev sahibine ihtarnameye gerek olmadan her zaman tahliye davası açabilme hakkı verir.
Bu sebepleri göstererek ev sahibi kiracısından evi boşaltmasını isteyebiliyor. Kendisine yapılan tahliye bildirimine rağmen evi boşaltma konusunda kiracı zorluk çıkarabiliyor. Ev sahipleri evi tahliye etmeyen kiracının elektrik ve suyunu keserek, kiracısını tahliyeye zorlayabiliyor. Peki, ev sahibi elektriği kesebilir mi?
Kanuna göre, ev sahibinin kiracısının elektrik ve suyunu kesme şeklinde bir hakkı bulunmuyor. Ev sahibi kiradaki evin kendi adına olan abonelikleri iptal ettirirse bu durum "suç" olup; kiracının savcılığa başvurma hakkı doğuyor. Ancak, ev sahibinin ön ödeme cezasını ödemesi halinde dava açılmıyor.
Buna karşın zaten abonelikler üstünde değilse bile veya elektrik ve su aboneliklerinin kesilmesi halinde kiracı elindeki kira kontratı ile kendi adına abonelik bağlatabiliyor. Bu sebeple ev sahibinin kiracısını çıkarmak için abonelikleri iptal ettirmek yerine duruşma gününü beklemesi gerekiyor.
Ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com