12 / 05 / 2024

Ev sahibi evi satarsa kiracı çıkmak zorunda mı? Kiracı bir evde kaç sene oturabilir?

Ev sahibi evi satarsa kiracı çıkmak zorunda mı? Kiracı bir evde kaç sene oturabilir?

Ev sahibi ve kiracılar iyi anlaşıp herhangi bir sorun yaşamayabilirler. Ancak iyi anlaşamayanlar bazı sorulara yanıt aramaktadır. Peki “Ev sahibi evi satarsa kiracı çıkmak zorunda mı?” İşte detaylar!



KİRACI BİR EVDE KAÇ SENE OTURABİLİR?

10 yıllık sürenin bitiminde ev sahibi kiracıyı yasal olarak tahliye etme hakkına sahiptir. Bundan dolayı da  ev sahibinin sözleşme bitiminin 3 ay öncesinde kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini aktarması gerekmektedir.

EV SAHİBİ EVİ SATARSA KİRACI ÇIKMAK ZORUNDA MI?

Kira sözleşmelerine uygulanacak hükümler açısından Türk Borçlar Kanunu’nda konut ve çatılı işyeri kiraları için özel düzenlemeler getirildi. Bu bahsedilen düzenlemelerden bir tanesi de 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 351. Maddesi hükmüdür. Söz konusu hükme göre kiralanan taşınmazın satılması tek başına kiracının çıkarılmasında etkili değildir. Yani konutun satılmış olması halinde kiracı, yeni ev malikinin haklı sebepleri bulunmadığı zamanda, evden çıkmak zorunda değildir. Yeni malikin kiracıyı evden çıkarabilmesi için, kira konusu evin, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer vatandaşlar için konut veya işyeri ihtiyacı bulunması gerekir.


Geri Dön