23 / 12 / 2024

Mal sahibi evi satarsa kiracı!

Mal sahibi evi satarsa kiracı!

Mal sahibi evi satarsa kiracının kontratının tarafı yeni ev sahibi oluyor. Yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarmak isterse en geç altı ay sonra evin boşaltılması isteğini noterden ihtarname çekerek belirtiyor...




Mal sahibi evi satarsa kiracı...

Ev sahibinin evini satma hakkı bulunuyor. Yeni Borçlar Kanunu 351. maddesine göre, evi sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, yakınları veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimiyle kullanma zorunluluğu olduğunu bildirirse, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor. Ve kiracıyı tahliye edebiliyor. Eğer ev sahibi bu ihtarnameyi çekmezse kira kontratı aynı haliyle devam ediyor. 


Ev sahibinin evi satması durumunda evi satın alan kişi yani yeni ev sahibi de kiracıya ihtarname çekebiliyor. Bu durumda kiracının evi boşaltmak için acele etmesine gerek yok. Çünkü kiracı yeni ev sahibi ile evi boşaltacağı tarih konusunda anlaşabilir. 


Mal sahibi evi satarsa kiracı ihtarname çektikten 6 ay sonra  boşaltmamışsa, yeni ev sahibi dava açabiliyor. Ancak burada 6 ay önce ihtarname çektiğini ispatlama zorunluluğu bulunuyor. Burada önemli nokta ise ev sahibinin satın aldığı konuta acil ihtiyacı olduğunu mahkemeye kabul ettirmesidir. Eğer ev sahibinin aynı belediye sınırları dahilinde başka bir evi varsa, mahkemeye yeni satın aldığı eve acil ihtiyacı olduğunu kabul ettirmesi güç olacaktır. Bu durumda mahkeme ev sahibinin bu talebini geri çevirebiliyor.

Mal sahibi evi satarsa kiracı ile arasındaki ilişki 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni borçlar kanunu ile düzenleniyor.


Mal sahibi evi satarsa kiracı ilişkisinde evi yeni satın alan kişi, eski kontratın tarafı olmaya devam ediyor. Yeni bir kontratın yapılmasına gerek yoktur. Yeni mal sahibinin noterden yeni hesap numarasını ve mülkün yeni sahibi olduğunu kiracıya bildirmesi yeterli oluyor. Tapuya konulan şerhlerde kiracıyı çıkartmak şerh konulan süre boyunca mümkün olmuyor. Yeni mal sahibi eski kiracısına evi aldıktan sonra 1 ay içerisinde bildirimde bulunuyor ve 6 ay içerisinde de tahliye etmesini isteyebiliyor. Kiracı 6 ayın sonunda tahliye etmezse, yeni mal sahibi 1 ay içerisinde tahliye davası açma hakkına sahiptir. Dava açmazsa hakkını kaybediyor. Dava açtığında aynı ilçede ikamet edebileceği nitelikte başka bir konutunun da olmaması gerekiyor.


Mal sahibi evi satarsa kiracıyı tahliye etmek isteyen yeni ev sahibinin dava açabilmesi için kiracının aidat, yan giderler ve kirayı ödememiş olduğunun ispatlanmması gerekiyor. Tüm bildirimler noterden, tüm alacaklar da icra davası ile başlayıp ödemezse tahliye davasına çevriliyor. Kiracı parayı öderse tahliye davası açılamıyor. İcra talebinde 30 gün ek süre hakkı tanınmak zorunda kalınıyor.



Mal sahibi ile müteahhit arasında yapılan sözleşme!
Mal sahibi ve kiracı hakları!
Yeni mal sahibinin tahliye hakkı!
Mal sahibine ihtarname örneği!
Ev sahibinden depozito almak!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön