Ev sahibinden depozito almak!
Ev sahibinden depozito almak ortak hesaba yatırıldıysa basit oluyor. Ancak kiracı evi boşaltırken evi teslim aldığı günkü gibi bıraktığı ve evde değerini düşürebilecek hasarlar bırakmadığı takdirde...
Ev sahibinden depozito almak!
Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira kontratında belirtilen depozito, kiracı evi tahliye ederken evin değerini düşürecek bir hasar bırakmazsa geri alabiliyor. Ancak günümüz şartlarında çoğu ev sahibi evde hasar olmamasına rağmen depozitoyu geri vermemekte direniyor. Bu nedenle bir sürü bahaneler uydurabiliyor. Ev sahibinden depozito almak konusuna geçmeden önce dilerseniz kanunla belirlenen depozito tutarının ne olduğunu ve nasıl ödendiğinden bahsedelim:
Depozito;
• Maksimum 3 kira karşılığı kadar olabilir.
• Kiraya veren ile kiracının ortak vadeli hesabına yatırılması gerekir
• Kontrat süresinin sonunda 3 ay içerisinde kiraya veren bankaya dilekçe vermezse, kiracı depozitoyu çekebilir. Bu durumda bir senelik kontratlarda kiraya verenin her sene sonunda bankaya dilekçe vermesi gerekir.
• Depozito alınma şekli kanun ile belirlendiği için ortak hesaba yatırılmadığı, direk mal sahibinin hesabına yatırıldığı veya elden verildiği taktirde depozitodan sayılmıyor. Depozitonun ortak hesaba yatırılması mal sahibi için önemlidir.
Türkiye'de ev sahibi ile kiracı arasında zaman zaman anlaşmazlıklara konu olan depozito konusu Yeni Kiracılar Yasası ile düzenleniyor. Ev sahibinin depozito yoluyla haksız zenginleşmesini engellemeyi amaçlayan Yeni Kiracılar Yasası'na göre, kiracıların depozito adı altında ödediği güvence bedeli bankada vadeli bir mevduat hesabına yatırılıyor. Faiz geliri de kiracının oluyor. Kiracı evi terkederken evde değerini düşürecek herhangi bir hasar oluşmamışsa, depozitosunu üç ay içinde faiziyle birlikte geri alabiliyor. Örneğin bin lira depozito ödemiş olan bir kiracı, bir yıllık kontrat sonunda evi terkederse (yıllık yüzde 13 net faiz üzerinden) bin 130 TL, üç yıl sonunda terkederse bin 400 TL geri alacak. Kira devam ettiği sürece banka hesabında tutulan depozitoyu ev sahibi de kiracı da birbirlerinin izni olmadan çekemiyor.
Halen uygulamada ev sahipleri, evde oluşabilecek herhangi bir hasara karşı güvence olarak aldıkları depozitoyu şahsi ihtiyaçları için kullanabiliyor ve ev sahibinden depozito almak kiracılar için zorlaşabiliyor.
Depozito ne kadar alınır?
Depozito kiraya sayılır mı?
Kiracının depozito hakkı!
Kiralık dükkan kontratı!
Ev kiralama sözleşmesi!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com