22 / 11 / 2024
fuzul

Depozito kiraya sayılır mı?

Depozito kiraya sayılır mı?

Kiralama işlemlerinde kiracının, mal sahibine "güvence bedeli" adı altında verdiği depozito ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında "Depozito kiraya sayılır mı?" sorusu yer alıyor. İşte sorunun yanıtı bu haberde...




Depozito kiraya sayılır mı?

"Güvence bedeli" olarak kiralama işlemlerinde ev sahibinin kiracısından aldığı para, "depozito" olarak karşımıza çıkıyor. Depozito bedeli, kiracıdan ileride yaşanabilecek problem veya zararların teminatı için alınıyor.


Söz konusu depozito bedeli, üç aylık kira bedelinden fazla olamayacağı gibi, vadeli banka hesabına yatırılıyor. Banka hesabına yatırılırken; "ev sahibinin onayı olmadan paranın çekilemeyeceği" belirtiliyor. Böylece kiralamada bir zararın yaşanmaması durumunda, ev sahibi onay verip, depozito bedelini iade ederken; zararın yaşanması halinde ise bu giderleri depozito bedelinden karşılayabiliyor. Peki depozito kiraya sayılır mı, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Depozito, kira bedeli değil; yaşanacak zararların teminatı olarak belirtiliyor. Ancak, kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; bu borç depozitodan düşülüyor.


Bir problemin yaşanmaması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.



Kiracıdan alınan depozito!
Kiracı Depozito Kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön