08 / 05 / 2024

Ev sahibi evi satarsa ne olacak? Kiracı evden çıkmak zorunda mı?

Ev sahibi evi satarsa ne olacak? Kiracı evden çıkmak zorunda mı?

Kirada oturduğu evin üçüncü bir kişiye satılması durumunda, sürecin nasıl işleyeceği konusunda yeni ev sahibi ve kiracı arasında bazı anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki, bu gibi durumlarda kiracının hakları nelerdir? Ev sahibi evi satarsa ne olacak? İşte tüm merak edilenler...



Yeni ev sahibinin, var olan kira kontratından bazı şartlarla cayma hakkı bulunuyor. Yeni ev sahibi, o bölgede barınma ihtiyacını karşılayacak başkaca bir evi olmaması durumunda, kira sözleşmesini sona erdirerek evin kendisine tahsis edilmesini mahkemeden talep etme hakkına sahiptir. 

Yeni ev sahibinin evi satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde kiracıya bir ihtarname görmesi gerekiyor ve evi en geç 6 ay içerisinde boşaltması gerektiğini bildirmesi gerekli oluyor. 

Ev sahibi böyle bir ihtarname göndermez ise kiracının herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmıyor. Bu gibi bir durumda kira sözleşmesi aynı haliyle devam ediyor. 

Ev sahibi evi satarsa ne olacak? Kiracı evden çıkmak zorunda mı?

Kiracının, yeni ev sahibinin göndermiş olduğu ihtarnameyi tebliğ aldığı tarihten itibaren, ihtarnamede belirtilen 6 aylık süre içerisinde evi tahliye etmesi gerekiyor.. Kiracının evi tahliye etmediği durumlarda yeni ev sahibi, 6 aylık sürenin bitimi ile kiracıya tahliye davası açma hakkına sahip olacaktır. 

Ancak kiracıların bu gibi durumlarda mağduriyet yaşamamaları için, kira sözleşmelerini tapuya şerh koydurarak yapmaları gerekiyor. Kira şerhi konulan evler ya da taşınmazlar bir başkasına satılsa dahi kiracıdan evi boşaltması talep edilemiyor.

Kiracı tahliye davası nedir? 10 yıllık kiracının tahliyesi nasıl olur?

Kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi? Kiracılar dikkat!

Haziran ayı kira artış oranı belli oldu mu? Haziran kira zammı 2022 kaç TL?

Bunu yapan ev sahibi yandı! Hülle ile satış nedir? Hülle ile satış cezası ne?

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!


Geri Dön