Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? İşte detaylar!
Kiracılar ve ev sahipleri arasında bazı süregelen tatsız konular vardır. Bu konularda çoğunlukla kira ödeme noktasında ya da evi tahliye noktasında baş gösterir. İşte bu konularda merak edilenler!
EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DİYE KİRACIYI NE KADAR SÜREDE ÇIKARABİLİR?
Ev sahibinin konut ihtiyacı ortaya çıkarsa kiracı evden çıkartılabilir. Ama ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 yıl boyunca eski kiracı dışında kimseye o mülkü kiralayamaz. Kişinin konutu satması ve satın alanın ihtarname çekerek, 'burada ben oturacağım' deniliyorsa, kiracıya 6 ay süre tanımak zorundadır.
KİRACI KİRAYI EN FAZLA KAÇ GÜN GECİKTİREBİLİR?
Ödenmesi gereken kira borcunun ya da yan giderlerin ödeme yapılmasıyla konut ve çatılı iş yerleri için kiracıya 30 gün süre verilerek bu süre içerisinde borç eğer ödenmez ise sözleşmenin iptal edileceği kiracıya bildirilir. Bu davanın açılması için bir ihtarnamenin gönderilmiş olması yeterli olmaktadır.
İKİ KİRA BEDELİ YARDIM!
Kentsel dönüşün Devlet tarafından yapılıyorsa, kiracıya veya ev sahibine kira yardımı ve taşınma masrafları ödenmektedir. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak olan bina için de kira yardımı müteahhit tarafından yapılır. Taşıma için nakliye masraflarını da müteahhit karşılamak zorundadır. Riskli bina raporu alınan binalarda iki kira bedeli kira yardımı da bulunmaktadır.
YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?
Evin satılmasında yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini isteme hakkı bulunmaktadır. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesini 6 ay süre tanıyarak evden çıkılmasını isteyebilir. Bu halde kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum olarak 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekmektedir.
Başvuran yeni yıla borçsuz harçsız girecek! En büyük borç kapatma kredini kaçırmayın!