29 / 04 / 2024

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde: Ev fiyatları dibe düştü 

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde: Ev fiyatları dibe düştü 

Kira artışlarını sınırlayan yasal düzenlemeler, banka kredilerini sınırlayan düzenlemeler ve mevduat talebinin azalması, konutları yatırım aracı olarak görmeyi zorlaştırdı. İkinci el konut pazarındaki ilan sayıları hızla artarken alıcı bulmak giderek daha da zor bir hale geldi.



Yabancılara vatandaşlık satışı uygulamasının ülkede yaşanan konut krizine ve kira artışlarına getirilen zorunlu sınırlamalara sebep olduğu biliniyor. Ayrıca bankaların kredi kısıtlamalarını yeniden düzenlemesi ve mevduat faizlerinin cazibesini yitirmesi de bu sorunu artırdı. Ancak son zamanlarda bu sorunlar çözülmeye başladı. Konut yatırımları artık çok tercih edilmediği için konut fiyatları düştü.

İkinci el piyasasında konutlara müşteri bulunamıyor

Gayrimenkul uzmanları, her geçen gün artan satılık konut sayısına işaret ediyor ve bu artışın konut fiyatlarında %15 ile %20 arasında bir düşüşe yol açtığını bildiriyorlar. Aynı zamanda ilan sitelerindeki konut ilanlarının fiyatlarının sürekli olarak azaldığını gözlemleyen uzmanlar, bu düşüşün nedeninin genellikle kiracıların ülkedeki yüksek enflasyona göre oldukça düşük kira ödemeleri olduğunu vurguluyorlar.

Konut kredilerindeki faiz oranlarındaki artışın yanı sıra, ikinci ev almak isteyenlere yönelik kredi imkanlarının kısılması, konut alıcılarını daha dikkatli davranmaya teşvik etti. Ayrıca, son zamanlarda mevduat faizlerinin kira gelirini geride bırakması bu talebi azalttı. 

Kiracılı ev fiyatları içinde kiracı olmayan evlere göre daha ucuz

Son dönemde, kiracılı evlerin piyasasındaki yüzde 25 zam sınırı kiralama oldukça düştü. Alıcılar artık kiracısı olan bir evi satın alırken dikkatli davranmak istiyorlar, çünkü olası sorunları en aza indirmek istiyorlar. Bu durumda uzmanlar, ev almayı düşünen kişilerin ilk olarak evin içinde kiracı olup olmadığını sormaya başladığını ifade ediyorlar. Kiracı varsa çıkarma süreci veya kira sözleşmesinin süresinin dolup dolmadığı gibi önemli sorular gündeme geliyor. Bu nedenle, içinde kiracı bulunan evler, fiyat açısından daha cazip olsa bile hala satışta zorlanıyorlar. Piyasadaki içinde kiracı olan evler, içinde kiracı bulunmayan evlere göre daha düşük fiyatlarla satışa sunuluyor. Ancak ne yazık ki içinde kiracı bulunan evlerin satışları durma noktasına gelmiş durumda.

Avans ve aidat vaktinde ödenmezse kiracılar tahliye, ev sahipleri ise mülkünü kaybetme riskiyle karşılaşacak!

Kira bedelini ev sahibine elden veren yandı! Aleyhinize resmen suç işliyorsunuz...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat: Bu süreden önce kiraya zam yapılamaz! SON DAKİKA!


Geri Dön