29 / 04 / 2024

Ev sahibi sözleşme yapmazsa ne olur?

Ev sahibi sözleşme yapmazsa ne olur?

Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan, taşınmaz ile ilgili bilgilerin yer aldığı ve resmi bir nitelik taşıyan belge kira kontratı olarak tanımlanıyor. Peki, ev sahibi sözleşme yapmazsa ne olur?



Ev sahibi sözleşme yapmazsa ne olur?

Konut, işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan sözleşmeye kira sözleşmesi deniyor.  Bu sözleşmede taraflara ilişkin bilgilere ve kiraya konu olan gayrimenkule ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan bu sözleşmenin net ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor. Sözleşmede, dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şeklinin belirtilmiş olması gerekiyor. 


Ev sahibi ve kiracısı arasında imzalanan bu sözleşme isteğe bağlı olarak imzalanıyor. Bu sözleşmenin yapılması hususunda yasal bir zorunluluk bulunmuyor. 


Ev sahibi sözleşme yapmazsa ne olur?

Kiracı ile mülk sahibi arasında kira kontratının imzalanması yasal olarak zorunlu tutulmuyor fakat ileride oluşabilecek problemlere karşı imzalanması gerekiyor. Yazılı bir belge olması iki taraf için de avantaj sağlıyor. Örneğin kiracının mülk sahibine verdiği depozitonun beyanı, kiraların yatırıldığı ispat edebilmesi, evi kiraladığında evin durumunun ispatlanması açısından kontrat olmaması sıkıntı çıkarabiliyor. Ev sahibi açısından da benzer sıkıntılar söz konusu oluyor. 


Kira sözleşmesinin noterde imzalanması yasal olarak zorunlu tutulmuyor fakat kontratın noterde imzalanması ileride oluşacak sorunlara karşı daha güvenli oluyor. 


Konut kira kontratı nasıl doldurulur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön