04 / 05 / 2024

Ev sahibi ve kiracı davaları patladı!

Ev sahibi ve kiracı davaları patladı!

Konut piyasasında azalan arz ve enflasyonun üstünde yükselen kira fiyatları, mahkemelerde kiracı- ev sahipleri davalarında patlamaları getirdi. Sektör temsilcileri konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu, koşullar değişmezse fiyatların düşmeyeceğine dikkat çekildi.



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, şu an Sulh Hukuk Mahkemeleri’ndeki ana dava yığınının kiracı mülk sahipliğine yönelik davalar olduğunun altını çizdi. 2020 yılının salgın sebebiyle kiracıların mülk sahiplerine açtıkları uyarlama (kira bedelinin düşürülmesi) davaları ile geçtiğini belirten Kiraz, 2021 yılında ise enflasyon artışı, konut piyasasında yaşanan ciddi arz-talep dengesinin bozulması ve kiralık mülk kalmaması sebebiyle mal sahiplerinin açtıkları kira tespit ya da kira tahliye davalarının öne çıktığına vurgu yaptı. 

Ev sahibi ve kiracı davaları patladı!

“Konutu satıp, kiracı çıkarılıyor”

Ali Güvenç Kiraz, kiralamada 5’inci seneyi doldurulmasının altını çizdi. 5’inci yılı doldurmuş olan tüm mal sahiplerinin kiracıları ile mevcut rayiç kira bedeli konusunda anlaşamaya varamayarak tespit davasına gittiklerine dikkat çeken Kiraz, 5’inci senesini doldurmamış kiracılarını çıkarmakta zorlananların ise tapuyu devredip yeni malikin tahliye davası açma yoluna gitme gibi alternatif yolları denediklerine dikkat çekerek, “10 yıllık uzama süresi dolmuş olanlarda doğrudan tahliye davası açma yoluna gidiyorlar” diye konuştu.


Geri Dön