Sektörel

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat: Site yönetimlerinde ciddi usulsüzlükler yapılıyor!

Site yönetimlerini inceleme altına alan KPMG Türkiye, farklı ölçeklerde birçok usulsüzlük yapıldığını ortaya çıkardı. Vatandaşlar hem maddi hem manevi zorluk yaşadı..

KPMG Türkiye tarafından gerçekleştirilen site yönetimi incelemelerinin hepsinde değişik ölçeklerde pek çok usulsüzlük ortaya çıktı. Yapılan usulsüzlükler site sakinleri üzerinde hem manevi hem de maddi  zararlar doğuruyor. KPMG Türkiye Usulsüzlük İncelemesi Lideri Oytun Önder, karşılaştıkları önemli usulsüzlüklerin örneklerini ve bu usulsüzlükleri önlemek amacıyla nelerin yapılması gerektiğine ilişkin tavsiyelerini kamuoyunda farkındalık olması amacıyla paylaştı.

 Yaşam kalitesini arttırmak için hayata geçirilen konut ve ticari sitelere rağbet günümüzde oldukça yükseliyor. Harcama bütçelerinin de büyümesi ile sitelerin de ticari işletmeler gibi yönetilmesi bir ihtiyaç durumuna geliyor. Ancak ticari işletmelerin aksine, site yönetimlerinde kurumsal kültürün eksikliği, sitelerde pek çok usulsüzlük vakasına neden oluyor. Bu vakalar sitede yaşamanın konforunu sürmek yerine site sakinlerinin her birinin adeta müfettiş olmasına, site yöneticilerinin ise sürekli hesap sorulan idareciler haline gelmesini tetikliyor.

 EN FAZLA USULSÜZLÜK HİZMET ALANLARINDA

Site yönetimi usulsüzlüklerinin en fazla hizmet alımları esnasında karşılarına çıktığını ifade eden Önder, "Yaptığımız incelemelerde en sık usulsüzlüğün temizlik, güvenlik, onarım, peyzaj, bakım ve benzeri hizmet alımlarında gerçekleştiğini tespit ettik" dedi.

Bu işlemlerin geriye dönük doğrulanmasının zorluğu bu riski oluşturan tetikleyici sebeplerin başında geldiğini söyleyen Önder, "Güvenlik ve temizlik personeli sayısının veya maliyetin olduğundan fazla gösterilmesi, ölçümlenmesi zor olan sarf malzemelerinin fazla alınmış gibi gösterilmesi hizmet alımı esnasında en sık karşılaştığımız usulsüzlük örnekleri arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

Sitenin ihtiyacı olan yatırım harcamalarında belirlenen tedarikçilerin piyasa rayicinin üzerinde bedeller yansıtmalarının da bir diğer önemli usulsüzlük alanı olduğunun altını çizdi. Önder, özellikle kolaylıkla kıyaslanamayacak sayaçlar, siteye özel üretilen elektromekanik sistemleri yönetmek amacıyla kullanılan elektrik panoları ve benzeri teknik malzemelerin sektör rayici üzerinden alındığı durumlar ile de karşılaştıklarını kaydetti.


 
Önder açıklamasında sitelerin kurumsal işletmeler gibi yönetilmesi için gerçekleştirilmesi için gereken iyileştirmeler konusunda da şu tavsiyelerde bulundu:

Bağımsız ve objektif bir denetim mekanizması oluşturmak adına bir denetim kurulu yapılandırılmalı.
Siteler tarafından yapılan faaliyetler sadece defter düzeyinde değil KPMG gibi alanında uzman kurumlar tarafından da fiili olarak denetlenmeli. Konut sakinleri yönetimden bu kurumlar ile iş birliği yapmalarını talep etmeli.
Şeffaflık ve hesap verilebilirlik için gelir, gider ve ödemelere dair tüm belgeler düzenli olarak arşivlenmeli.
Sitenin politika ve prosedürleri oluşturulmalı özellikle satın alma ve harcama süreçleri düzenlenmeli.
Yüksek tutarlı hizmet ve sarf malzeme alımları ihale usulü ile yapılmalı veya alternatif teklifler temin edilmeli.
Site yöneticilerinin hizmet ve mal sağlayan tedarikçilerle herhangi bir çıkar çatışması içinde olup olmadığı kontrol edilmeli.
Finansal raporlar ve önemli yönetim kararları düzenli olarak site sakinleri ile paylaşılmalı ve site sakinleri karar alma süreçlerine dahil edilmeli.

Brent petrolün varil fiyatı 80,93 dolar olarak gerçekleşti

Osmaniye Valisi Yılmaz'dan deprem konutlarının inşaatının yavaş ilerlediği iddialarına ilişkin açıklama!

Emlak sektöründe serbest piyasa dönemi bitti!