Ev sahipler ile kiracılar arasında tahliye taahhütnamesi krizi...
Ev sahipleri son zamanlarda kiracılarını evden çıkarabilmek için tahliye taahhütnamesi hakkında sorun çıkarıyorlar. Buna göre, kiracıların sözleşme yaparken her türlü detaylara dikkat etmeleri gerekiyor. İşte haberin detayları...
Tahliye taahhütnameleri ile alakalı olarak yanlış bilgi sahibi olan kiracılar maalesef haklarında tahliye kararı çıktığında sıkıntı yaşabiliyor ve evden çıkmak zorunda kalabiliyorlar. Bu kapsamda, tahliye taahhütnamesinin geçerli olmayacağına inanan kiracılar bir anda kendilerini evden çıkarılmış olarak bulabilirler.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNE DİKKAT!
Kiracılar ev sahiplerine verdikleri tahliye taahhütnamesinin bazı koşullarda geçersiz sayılacağını bilmektedler. Fakat bu koşulların bir kısmı gerçekten de öyle olmaktadır. Fakat, bazı detaylara girince kiracılar beklenmedik bir son ile karşı karşıya gelebiliyorlar.
Kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesi aynı zamanda yapılmışsa kiracılar kendilerini güvence altına almış olarak görüyorlar. Hatta çoğu kiracı bu tahliye taahhütnamesini imzalıyor. Mahkeme aşamasında ise kira sözleşmesi ile aynı gün yapılan tahliye taahhütnamesi emsal kararlar ile geçersiz olmaktadır. Bu durumda burada çok önemli bir ayrıntı da kiracıların aleyhine olabilmektedir.
Buna göre, biracı bir evi kiralayıp oturduktan sonra ise ev sahibi yeni bir kira sözleşmesi yapılsın isteyebilir. Fakat, bu süreçte yapılan ikinci kira sözleşmesi ile ev sahibi tahliye taahhütnamesi de talep edebiliyor. Kiracı ise geçerli olmayacağını düşünerek ev sahibinin talebini kabul edip tahliye taahhütnamesini imzalıyor. Taraflar arasında yapılan bu ikinci kira sözleşmesi kapsamında yapılan tahliye taahhütnamesi geçersiz olmuyor. Yeni bir kiracılık ilişkisi başlamadığı için yasalar bu sözleşmeyi geçerli kabul ediyorlar.
EV SAHİBİ İŞLEME ALIYOR
Ev sahibi kiracısından almış olduğu tahliye taahhütnamesini vakti gelince şayet işleme sokabiliyor. Bu durumda ev sahibine iki hak tanınıyor. Ya icra kanalı ile kiracı tahliye edilecektir ya da tahliye talepli dava açılacaktır. Bu sürecin sonunda da kiracı evden çıkarılır. Öte yandan, tahliye taahhütnamesinin geçersiz olacağına inanan kiracı mahkemeden yada icradan karar gelince zorunlu bir şekilde evi boşaltmak zorunda kalacaktır. Buna göre, kiracının yasal bir boşluğu bilmemesi maalesef kiracıyı ciddi bir maliyet ile karşı karşıya getirmektedir.
Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları!
Ev sahiplerine kara haber: Kiracınızı bu şekilde evden çıkaramazsınız! Cezası var!