30 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Ev sahiplerine vergi uyarısı...

Ev sahipleri dikkat! Ev sahiplerine vergi uyarısı...

Ev sahiplerinin kira gelirleri ile ilgili olarak yeni gelişmelere ilişkin yapmaları gereken bazı işlemler bulunduğu belirtildi. Buna göre kaydedilen bu işlemler kapsamında 2.750 Türk Lirası kira uyarısı yapıldığı açıklandı. İşte haberin detayları...



Ev sahiplerinin yüksek kira bedeli talep etmeleri son senelerde en çok gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Bu kasamda yüksek kira geliri ile gündem olan ev sahipleri için madalyonun bir de diğer yüzü de bulunmakta. Yüksek kira geliri elde eden ev sahibinin bu kazancının vergilendirilmesi lazım ve eğer bunun vergilendirilmesinden kaçınan ev sahipleri olursa şayet ise bedelini oldukça ağır bir şekilde ödemeye başladılar.

KİRA GELİR VERGİSİNDEN KAÇINANLARA KÖTÜ HABER

Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamuya tasarruf tedbirlerini uygulatmaya başlarken fırsatçı  ev sahiplerinin kira gelir vergisinden kaçınmalarına izin verilmiyor. . Bunun için özel bir denetim uygulaması olurken vergisini ödemeyen ev sahiplerinin başı belaya girecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın müfettişleri ev sahiplerinin gelirlerini araştırıyorlar. 

Ev sahipleri dikkat! Ev sahiplerine vergi uyarısı...

BEYANNAME VERİLMELİ

Bu süreçte, ev sahipleri her yıl elde ettikleri kira geliri doğrultusunda eğer istisna miktarın üzerinde ise beyanname vermek zorunda oldukları belirtildi.  Verilecek beyanname kapsamında da kira gelir vergisinden istisna edilen miktar çıkarılarak kalan miktar ise vergilendirildiği kaydedildi. Ev sahipleri bu durumda  elde ettikleri kira gelirinin vergisini ödemiş bulunuyorlar. Fakat bu olması gereken uygulamayı kötüye kullanan  eden ev sahipleri de bulunuyor. Onlar istisna miktardan daha düşük gelir elde ettikleri gerekçesi ile beyanname vermiyorlar. Bu şekilde vergiden kurtuluyorlar. Ancak denetimlerde yakalandıklarında vermedikleri vergiyi cezasıyla ödüyorlar.

2.750 TL UYARISI YAPILIYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2024 yılı kira gelir vergisi istisna tutarını 33.000 Türk Lirası olarak açıklandı. Buna göre aylık kira geliri 2.750 Türk Lirası’ndan fazla olan tüm ev sahipleri kira gelir vergisi ödemesi yapacaklar. Bu fiyata herhangi bir şekilde kiralık ev kalmadığı için istisna tutar ev sahiplerini kira gelir vergisi ödememek konusunda imkan sağlamayacak. Buna göre, tüm ev sahipleri kira gelir vergisi ödemesi yapmak zorunda olacaklar.

Kira sorunu sürerken, sektörden 'Kiralar semte göre belirlensin önerisi' geldi!

Yüksek kira artışları esnafa kepenk kapattırdı!

AVM ve cadde mağazalarında da fahiş kira krizi başladı: Süre olmadan 6 kata varan artış isteniyor!

 


Geri Dön