21 / 05 / 2024

Ev sahipleri dikkat: Fahiş kira isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis geliyor! 

Ev sahipleri dikkat: Fahiş kira isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis geliyor! 

Kira Kanunu düzenlemesi, Yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un önündeki en acil kanun taslaklarından biri olarak dikkat çekiyor. Düzenleme ile konutunu fahiş fiyata kiraya veren konut sahipleri 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle tutuklu yargılanacak. İşte ayrıntılar...



Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan, "Ankara’da alışveriş merkezi içinde lüks bir sitede iki artı 1 konutum var. İki yıldır kirada. Emekli maaşım dışında bu kira ile geçiniyorum. Üst kat iki ay önce 20 bin TL'ye kiraya verildi. Benim kiram 3bin 500 lirada kaldı" diyen bir okuyucunun sorusunu da yanıtladı. Okuyucu, Ağustos ayında kira kontratının süresinin dolduğunu belirterek, yine yüzde 25 artış uygulanmasının hakkaniyetli olup olmadığını sordu. 

Murat Tezcan, söz konusu soruya verdiği yanıtta "Konutlar bakımından kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınıra ilişkin yasal düzenlemenin süresinin uzatılması hakkaniyete uygun olmayacaktır. Bahse konu düzenleme kira gelirlerinin, vergiler ve enflasyon karşısında erimesine ve ev sahiplerinin gelir kaynaklarını neredeyse kaybetmelerine neden olmaktadır" açıklamasında bulundu ve bu düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesinin ev sahipleri için haksız sonuçlar oluşturduğunu vurguladı. 

"Nitekim Anayasa Mahkemesi 2001 yılı için yıllık yüzde 10 kira artış oranı sınırlamasına ilişkin yasal düzenlemeyi iptal etmişti" diyen Tezcan, kira artış oranının sınırlanmasına ilişkin düzenlenen geçici maddenin süresinin uzatılmasının, mülkiyet hakkının özüne dokunacak ölçüsüz bir müdahale olacağından hukuka aykırı olacağının altını çizdi. 

Ev sahipleri dikkat: Fahiş kira isteyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis geliyor! 

Kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulamasının da 1 Eylül'de başlayacağı belirtildi. Avukat Tezcan, bu konu ile ilgili de konuştu ve bu formülün çözüm olup olmayacağını değerlendirdi. 

Konuya ilişkin "Uygulamada zorunlu arabuluculuğa tabi birçok uyuşmazlığın ne yazık ki anlaşamama ile sonuçlandığını görüyoruz" açıklamasında bulunan Tezcan, tarafların uzlaşma zemininden uzak olmalarının ve tekliflere kapalı bir şekilde görüşmelere katılmalarının kira uyuşmazlıklarını çözmeyeceğinin altını çizdi. 


Geri Dön