28 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz yapanlara ceza yağacak!

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz yapanlara ceza yağacak!

Kiralardaki fahiş artışların nedenlerinden bir tanesi olan ve kiracıları mağdur eden uygulamaya yönelik düzenleme yürürlüğe girdi. Avukat Ayşe Hüseyinoğlu konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. İşte detaylar...



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Airbnb evler ve günübirlik kiralamanın yaygın büyümesi, bölge sakinleri için daha az konut bulunmasına neden oldu, kiraları ve konut fiyatlarını da yükseltti. 

Posta'dan Büşra Özbelli'nin haberine göre "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun" ile getirilen söz konusu bu yeni düzenlemeyle; kiralamalardaki fahiş artışların önlenmesi sağlanacak.

ÖNCE BAKANLIK'TAN İZİN BELGESİ ALINACAK

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 100 günden kısa zamanda yapılan kiralamaları kapsıyor. İlgili kanuna göre; söz konusu konutların kullanıcılara en fazla 100 gün süreyle her türlü amaçla kiralanması 'turizm amaçlı kiralama' olarak değerlendirilmekte. Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için kira sözleşmesi yapılmadan önce Bakanlık'tan izin belgesi alınması gerekli.

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz yapanlara ceza yağacak!

BÜYÜK CEZA

Paylaşılan detaylara göre Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Söz konusu yeni düzenleme ile, izinsiz kiralama faaliyetinin tespit edilmesi durumunda idari yatırımlar uygulanır. İzin belgesi olmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanır. Ayrıca söz konusu izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilir. Verilen 15 günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin TL idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir defa daha 15 gün süre verilir. 2. kez verilen 15 günlük süreye rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanır" diye konuştu.

Söz konusu düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğuna da değinen Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Kısa süreli kiralama faaliyetlerinin bir denetime tabi olması ve günlük kiralama faaliyetlerinin fahiş kira artışlarına sebebiyet vermesinin önüne geçilebilmesi için Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına Dair Kanun ile getirilen yeni düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur." dedi.

FAHİŞ ARTIŞLAR BİR NEBZE ÖNLENMİŞ OLACAK

"Airbnb ve günlük kiralık evler, fahiş kira artışlarıyla kiracıların mağduriyetine sebebiyet vermekteydi" şeklinde konuşan Hüseyinoğlu, "Düzenleme sonrası günlük kiralama faaliyetlerinin bir denetime tabi olacak olmasıyla, kiralamalardaki fahiş artışların bir nebze de olsa önlenmesi sağlanacaktır" dedi.

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz yapanlara ceza yağacak!

"OTELCİLERİ OLUMLU ETKİLEYEBİLİR"

Söz konusu düzenlemenin otel işletmelerini olumlu etkileyeceğini dile getiren Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, dar gelirli ailelerin tatil imkanını ise kısıtlayabilecek nitelikte olduğuna değindi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bazı Airbnb ve günlük kiralanabilen konutların ekonomik olması, birçok kişi tarafından otellere oranla daha çok tercih edilmesini sağladığını söyleyen Ayşe Hüseyinoğlu, "Söz konusu düzenleme ile günlük kiralamalara ilişkin bazı prosedürler getirildi. Getirilen bu prosedürler, Airbnb ve günlük ev kiralama uygulamasının azalmasına neden olacaktır. Söz konusu bu durum, otel işletmelerini olumlu etkileyebilecek niteliktedir. Aynı zamanda söz konusu bu durum, ekonomik olan Airbnb evlerinde tatil yapan dar gelirli ailelerin tatil yapma imkanını da kısıtlayabilecek nitelikte.

Yaptığı açıklamada yurt dışında Airbnb kullanımının Türkiye'ye oranla daha yaygın olduğunu dile getiren Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, "Örneğin, New York'ta da Airbnb vb. uygulamalar için bazı kısıtlamalar getirildi. New York'ta Airbnb uygulamasını kullanan ve konutlarını günlük kiralayan ev sahiplerinin belirli bir siteme kaydolmasına, kayıt numaralarını vermiş oldukları ilanlara eklemelerine ve kiralama sertifikalarını kiraya verdikleri konutta görünür bir biçimde sergilemelerine ilişkin yasal bir düzenleme hayata geçirilmiştir." dedi.

İnşaat demir fiyatları 4 günde 400 TL arttı! 1 ton inşaat demiri bugün ne kadar?

Luxera Gayrimenkul halka arz oluyor!

Bakırköy'ün tarihi binası Vakıflar Genel Müdürlüğü ile davalık!


Geri Dön