09 / 05 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Kira gelirini beyan etmeyenler tek tek belirleniyor

Ev sahipleri dikkat! Kira gelirini beyan etmeyenler tek tek belirleniyor

Hazine ve maliye Bakanlığı geçen yıl itibariyle kira gelirini beyan etmeyen ya da eksik beyan eden mükellefler ile emlak piyasasını olumsuz etkileyen ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen emlakçılar ile ilgili geniş çaplı bir çalışma yaptı. İşte sonuçlar...



Yapılan çalışma kapsamında RADAR Sistemi aracılığıyla 2021 yılı itibarıyla kira gelirlerini beyan etmeyen, eksik ya da hatalı beyan eden yaklaşık 200 bin mükellef mercek altına alınarak incelendi. Yapılan analiz kapsamında, 2021 yılında 28 bin 845 mükellef kira gelirini hiç beyan etme ya da eksik beyanda bulunduğu tespit edildi. Edinilen bilgiye göre riskli olduğu değerlendirilen mükellefler özelinde de Gelir İdaresi Başkanlığınca saha denetimlerine başlandı.

Emlakçılara büyük gözaltı

Yapılan denetimler çerçevesinde ayrıca, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve ülke çapında gayrimenkul satış veya kiralama ilanı veren emlakçılara yönelik de risk analiz çalışmalarına da devam edildiği kaydedildi. Emlak piyasasında spekülasyon yaratan faaliyetlerde bulunan, emlak satışından veya kiralamasından elde ettiği gelirini beyan dışı bırakan ve vergisel yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmemiş olan emlakçılar da yapılan çalışma çerçevesinde tespit edildi.

683 emlakçı inceleme altında

RADAR Sistemi üzerinden ve ilan sitelerinden yapılan analiz çalışmasında, vergisel yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmeyen 5 bin 589 emlakçı mercek altına alınarak incelemeye tabi tutuldu. Yapılan çalışma çerçevesinde ilk etapta bu mükelleflerin 683’ü riskli olarak değerlendirilirken Vergi Denetim Kurulunca incelemelere başlandığı bildirildi. Risk Analizi Genel Müdürlüğünce yapılan gayrimenkul sektöründeki vergi kayıp kaçağını önlemeye yönelik olarak riskli mükelleflerin tespitine ilişkin çalışmaların genişleyerek devam edeceği belirtildi.

 

Kira fiyatları için korkutan açıklama geldi! Bu ilçelerde kiralar daha da artacak

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Brüksel'de kira artışları sınırlandırıldı!


Geri Dön