28 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Son tarih 1 Nisan!

Ev sahipleri dikkat! Son tarih 1 Nisan!

Milyonlarca ev sahibini yakından ilgilendiren kira geliri beyanı için son tarih 1 Nisan 2024 olarak açıklandı. Peki, kira geliri beyan edilmediğinde ne olur, kira gelirini beyan etmemenin cezası var mı?



Milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla resmen başladı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre kira geliri elde eden mülk sahipleri 1 Mart 2024-1 Nisan 2024 tarihleri arasında kira geliri beyannamelerini verilebilecek. Bu konu ile ilgili olarak merak edilen bir konu da beyannamenin doldurulmaması halinde karşılaşılması muhtemel olan durumların neler olduğu. Peki, kira geliri beyan edilmediğinde ne olur, kira gelirini beyan etmemenin cezası var mı?

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin Türk Lirası, iş yerinden 150 bin Türk Lirası'nın üzerinde kira geliri elde etmiş olan gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ev sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi "gibgovtr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini kullanarak söz konusu bu süreci başlatabiliyor. Ev sahipleri yılın kira geliri beyanname dönemi başladığında merak edilen sorulara da internette cevap aranıyor. İşte milyonlarca ev sahibinin arama motorlarında sık sık araştırdığı "Kira geliri beyan edilmezse ne olur, kira gelirini beyan etmemenin cezası var mı?" sorularının cevabı...

Ev sahipleri dikkat! Son tarih 1 Nisan!

EV SAHİPLERİ DİKKAT! KİRA GELİRİ BEYAN EDİLMEZSE NE OLUR?

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre kira gelirini beyan etmeyenler 2023 yılına ait 21 bin Türk Lirası istisnadan faydalanamayacak.

Eğer konutlardan elde edilmiş olan kira gelirleri süresinde beyan edilmez ya da eksik beyan edilirse, 2023 yılı için belirlenmiş olan 21 bin liralık istisnadan faydalanılamayacak.

Fakat idare tarafından herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen ya da süresinde verilmiş olan beyannamede bulunmayan konut kira gelirlerini, süresinden sonra verilen beyannameyle beyan edenler söz konusu istisnadan faydalanabiliyor. Ayrıca istisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi durumunda yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekiyor.

Konut istisnası uygulaması yalnızca konut şeklinde kiraya verilmiş olan gayrimenkullerden elde edilmiş olan gelirler için söz konusudur. 2023'te 21 bin liranın altında konut kira geliri olanlar söz konusu bu gelirleri için yıllık beyanname vermeyecektir fakat dilekçe verecekler.

Konu ile ilgili olarak çalışmalarını sürdüren maliye, emsal bedel üzerinden kira geliri hesaplarken, ayrıca bir misli de vergi ziyaı cezası kesiyor.

 

Akbank'tan 300 bin TL'lik "İlk Evim Konut Kredisi" fırsatı!

Elazığ-Diyarbakır arasına hızlı tren geliyor!

1933'te Kapalıçarşı tamir tartışması! Bu Belediyenin görevi mi, yoksa dükkan sahiplerinin mi?


Geri Dön