23 / 12 / 2024

Ev sahipleri kiracıdan taahhütname alabilir mi? Taahhütname düzenlenirken nelere dikkat edilmeli? 

Ev sahipleri kiracıdan taahhütname alabilir mi? Taahhütname düzenlenirken nelere dikkat edilmeli? 

1 Eylül tarihi itibariyle kira ve kat mülkiyeti hukuku kaynaklı uyuşmazlıklarında yeni dönemin başlaması ile ev sahipleri de kiracılar da uyuşmazlıklarına mahkemeden önce arabulucularda arayacaklar. Peki Ev sahipleri kiracıdan taahhütname alabilir mi? 



Kiracıları ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren yeni düzenlemede ev sahipleri de kiracılar da kira uyuşmazlıklarına mahkemeden önce arabulucularda çözüm arayacaklar. Konu ile ilgili ''Ev sahipleri kiracıdan taahhütname alabilir mi? Bu taahhütname düzenlenirken nelere dikkat edilmeli? ''soruları merak ediliyor. Konbu ile ilgili  Ankara  Barosu avukatı Murat Tezcan açıklamalarda bulundu.

KİRA SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK DÜZENLENİR?

Kira sözleşmeleri, TBK’ya göre belirli veya belirsiz süreli yapılabiliyor. Kira sözleşmesinin süresi örneğin bir yıl, beş yıl şeklinde belirlenebileceği gibi belirsiz de olabiliyor. Ancak belirli süreli konut ve çatılı işyeri kiralarında eğer tahliye taahhüdü alınmamışsa sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzatılmış sayılır.

TAHLİYE  TAAHHÜDÜ HUKUKA AYKIRI MI?

Tahliye taahhüdü yasal dayanağı bulunan bir belge olup kiracılardan tahliye taahhütnamesi alınması hukuka aykırı değildir.

Tahliye taahhüdü ile ilgili tek şart tahliye taahhüdünün yasal koşullarına uygun olması ve özellikle kiracının serbest iradesiyle düzenlenmesi gerekiyor.

Ev sahipleri kiracıdan taahhütname alabilir mi? Taahhütname düzenlenirken nelere dikkat edilmeli? 
TAAHHÜTNAME ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Taahhütnamenin öncelikle yazılı olması ve taşınmazı belirli bir tarihte boşaltma taahhüdünü içermesi gerekiyor.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; tahliye taahhüdünün düzenlendiği tarih çok önemli olup, tahliye taahhüdünün kanuna uygun, geçerli olabilmesi için kira sözleşmesinden ve kiralananın tesliminden sonraki bir tarihte düzenlenme şartı bulunuyor.

Kira sözleşmesi ile aynı tarihte düzenlenen tahliye taahhüdünün yasal geçerliliği bulunmuyor.

Tezcan tarihin bu denli önemli olmasının sebebini şu şekilde ifade etti: ''Kiracının sözleşme yaparken, kendini baskı altında hissetmemesi, sözleşmeden sonra özgür iradesiyle bu taahhütte bulunmasıdır.'' dedi.

Dikkat edilmesi gereken diğer hususlardamn biri de kayıtsız şartsız düzenlenmesidir. Birlikte kiracılık söz konusuysa tahliye taahhüdünün bütün kiracılar tarafından birlikte verilmesi, taşınmaz aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanıyorsa tahliye taahhüdünün eşler tarafından birlikte verilmesi şartları gerekiyor.

Ev sahipleri kiracıdan taahhütname alabilir mi? Taahhütname düzenlenirken nelere dikkat edilmeli? 

TAAHHÜTMAMESİ OLAN KİRACIYI EV SAHİBİ NASIL ÇIKARTABİLİR?

Tahliye taahhütnamesi, kira sözleşmesini sona erdirebilmek için yasal on yıllık uzama süresini bekleme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Tezcan yasal şartlarına uygun olarak düzenlenen tahliye taahhüdü, tahliye sürecini kolaylaştırdığını belirterek şunları söyledi: ''Kiracı, tahliye taahhütnamesinde belirttiği tarihte kiralanan taşınmazı tahliye etmelidir. Aksi halde kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icra takibi başlatmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

Ancak kiracının icra takibi sonucunda kendisine tebliğ edilen tahliye emrine itiraz etmesi halinde icra takibi duracaktır. İcra takibinin devamını sağlamak isteyen ev sahibi, durum ve koşullara göre icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını talep edecek veya sulh hukuk mahkemesinde itirazın iptali davası açacaktır.'' dedi.

Kiralık evlerde yeni dönem 3 gün sonra başlıyor! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Sil baştan değişecek!

Geri Dön